Get Adobe Flash player

 

 376708 Lutefisk None NoneRibbe

 

 

Pinnekjøtt tallerken

Vin og julemat

Livet er for kort til at man skal la seg begrense – særlig av andres vanetenking – og derfor ønsker jeg å gi deg noen forslag til alternativt ”tilbehør” til julematen. Glem kjedelige ”tvangs-vaner”, prøv heller noe nytt samtidig som du tar vare på det beste ved de gode tradisjonene!

Det er ingen tvil om at desember er måneden da mattradisjoner og mat- og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julemat i lange tider og er det fremdeles for de fleste. Men mange drikker ikke øl og tåler ikke brennevin under en hel middag. Jeg vil derfor anbefale noen viner og konjakker som jeg synes passer best til tradisjonsrike, norske juleretter.

”Vin-du” mot verden:
Norge har verdens beste vinkatalog, nemlig Vinmonopolets bestillingsutvalgsliste. Her finner du det aller beste fra hele verden. Følgelig kan du skaffe alle typer vin anbefalt på de neste sidene ganske raskt i ditt lokale polutsalg – enten du bor i Mandal eller Longyearbyen!


Lutefisk (med sennepssaus, grov sennep,
bacon, ertestuing, poteter)

Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten.

Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettermaken. Det beste er å velge en god tysk spätlese eller en delikat hvitvin fra enten Loire eller Bordeaux – for eksempel en Vouvray demi-sec eller en Loupiac, cérons eller en ung og frisk Sauternes.

Ribbetallerken (med brun saus, poteter, rødkål og svisker)
Ribbe er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre.

Pinnekjøtt (med kålrotstappe og poteter)
Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske rett!

Kalkun og kastanjepuré
Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.

Torsk
Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung ueiket Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.

 

Rakfisk
Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet. 

TILBAKE

Facebook

Facebook Følg meg på Facebook