
 
|
Arabisk mat og vin Arabisk mat er først og fremst basert på ferske grønnsaker (framfor alt søtpoteter, neper, gulrøtter, kålrabi, paprika, auberginer, spinat og erter), kylling, lam og noe oksekjøtt, samt råvarer fra sjøen (flyndre, havbrasme, havål, havabbor, steinbit, breifblabb, sardiner og tunfisk). Arabere benytter også mye tørket frukt og nøtter i matlagingen (rosiner, svisker, fiken, aprikos og mandler), oliven og noe honning. Arabisk mat blir ofte grillet – og løk, hvitløk, ginseng og olivenolje er viktige ingredienser. Noen kjente arabiske retter:
- Couscous – i denne marokkanskinspirerte retten blandes grønnsaker, kylling eller lam og lokalt krydder Tagine – tilberedes av kylling, oliven, glaserte sitroner i grovt salt
- Méchoui – helt lam grillet over bål
- Pastilla – duekjøtt og mandler innpakket i vinblad
- Chorba-suppe – er en lett harirasuppe-variant basert på linser, erter, løk, mel, koriander, ginseng, safran, kanel, tomater, salt og pepper.
Vinanbefaling: Siden mat ofte smaker bedre til lokale viner, anbefales spesielt arabiske viner, men andre invalg kan også passe bra til disse rettene:
- Couscous med lam – en spansk rødvin fra Rioja (Crianza eller Reserva)
- Couscous med oksekjøtt – en fruktig og ung vin fra Rhônedalen
- Couscous med kylling – en ung og fruktig Bordeaux-vin
- Tagine – en tørr og ikke for kraftig hvitvin
- Méchoui – en kraftig vin fra Rhône, Pauillac eller Rioja
- Pastilla – en delikat og ikke for sterk rødvin. Jeg anbefaler en god, ung og fruktig vin fra Bordeaux.
-
TILBAKE

|