Winther på Aker Brygge og Fanaosten

Winther på Aker Brygge og Fanaosten

Forrige søndag ble jeg invitert til en inspirerende ost og vinsmaking hos Winther Aker Brygge, og det er bl.a. dette ukens vintips skal handle om.

Den første osten vi fikk servert het Fanaosten fra Ostegården, og er produsert på Krokeide ved Fanafjorden utenfor Bergen. En rund og mild ost med fast konsistens som minner om Gouda, og som kommer i ulike lagringer.

235 internasjonale ostedommere, blant dem Siri Winther, innehaveren av restaurant og delikatessebutikk med samme navn, har sett, luktet og smakt på 3.472 oster fra 41 nasjoner, i VM i ost 2018. De har vurdert skorpe, ostemasse, farge og konsistens, og fremfor alt smak. Resultatet de kom frem til er at Fanaosten er verdens beste ost, og den som vant var lagret i minimum 12 måneder!

Osteprodusent og bonde Jørn Hafslund vil ikke røpe hemmeligheten bak hvorfor osten er så god, men sier at melka fra kuene hans er ekstra søt og smakfull. De 12 kuene går ute hele sommeren og spiser mer enn 10 ulike typer gress. 

Det morsomme er at dette er landsbyen til min familie, der jeg tilbragte alle mine sommerferier i 1970 og 80-årene. Det var dit vi ble sent som barn for å hente melk og fløte. Den gangen var det Jørn sin far som hadde et par melkekuer. Nå har Jørn 12 kuer og begynte å produsere ost først i 2006 (les alt om alt dem på https://www.ostegarden.no).)

Karina Castberg sørger for topp servering og god stemning hos Winther.
Et bredt utvalg av de beste norske ostene, serveres fra en innbydende ostevogn, her av Siri Helen Winther.

Da jeg fortalte dette til min mor (som bor i Bordeaux), var hun meget skeptisk og nektet nesten å tro på det … sånn er det å bo i Frankrike, mekka for ostentusisater…
Min første bok («drømmer du nok?) er nå utsolgt, men hvis du klikker her får du mine anbefalinger fra boken.

Er du glad i gode oster, anbefaler jeg deg å ta en tur til Winther på Aker Brygge, der havner du i et gastronomisk paradis. Stor delikatessebutikk, egenprodusert ost, hyggelig restaurant, stort vinkart, profesjonelle og blide medarbeidere og egen ostevogn som består av 100% norske oster!

Bruk gjerne Winther Osteguide, og akkurat som i vinverden, kommer den til stor hjelp!


Se denne lille filmen om ost og vin.


Av personlige grunner, vil jeg denne uken anbefale vin til Fanaosten.
Jeg anbefaler ekstra tørre musserende viner med en flott fruktighet, stor friskhet og lengde.


Champagne Drappier Brut Nature

Ekstra brut (anbefales til norsk kongekrabbe) Zero Dosage. Aroma av modne bær, stikkelsbær, nøtter og sitrus. Tørr, velbalansert og rund. Denne champagnen ble i utgangspunktet laget for familien Drappier. Dette er en ”Blanc de Noir” dvs. en hvit champagne laget av blå druer, og uten sukkertilsetning.

Varenummer: 4125601 75cl
Pris: Kr 369,90

Varenummer: 4194905 Magnum
Pris: Kr 789,90

Klikk her for å lese mer og bestille


Louis Métaireau Grand Mouton Extra Brut

AOC Loire – Muscadet Sevre et Maine Sur Lie

Delikat lys gul farge. Lette, fine bobler. Frisk, med lett fruktig stil, og behagelig syre.

Varenummer: 7687801
Pris: 149,90

Klikk her for å lese mer og bestille


Med dette ønsker jeg deg en fin helg, og som alltid, med noe godt i glasset!


Vinhandler – Marchand de vins

Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her

Comments are closed.