Vinregionen Chablis og Château de Fleys

Vinregionen Chablis og Château de Fleys

Kjære vinvenn,

Chablis er lett å uttale, veldig lett å huske og enda lettere å like. Men hva er chablis egentlig?

Først og fremst: En fransk vinregion som ligger mot nord i den større vinregionen Burgund. En chablis er dermed fellesbetegnelsen på en hvitvin laget i regionen Chablis – og all chablis lages på druen chardonnay. Men siden polets hyller med chablis som oftest er rikholdige og byr på et hav av forskjellige merker og betegnelser, kan det være en utfordring å finne hvilken chablis som passer best for deg.

Perfekt til sjømat, skalldyr, hvitløkssnegler, fugl og utvalgte oster
Få viner passer bedre til fisk og sjømat enn Chablis. I spekteret fra frisk og ukomplisert petit chablis til kompleks og smaksrik grand cru, kan du finne vinfølge til de fleste sjømatretter. Den sjøaktige mineraliteten fra jordsmonnet gjør vinen ekstra sjømatvennlig, og perfekt til østers.

Til fete fløtesauser og smørstekt fisk passer ofte en litt fatlagret chablis, hvilket premier- eller grand cru-utgavene gjerne er. En tommelfingerregel når du skal finne gode mat- og vinkombinasjoner, er å se på lokale retter fra den aktuelle vinregionen. Chablis ligger i innlandet, hvor ferskvannsfisk er vanlig, og nettopp derfor passer vinen også svært godt til abbor, gjedde og gjørs. I tillegg går vinen godt til kyllingretter og annen lys fugl i kremet saus.

I Chablis serveres ofte en spesiell and- og trøffelpølse, andouillette (innmatspølse av svin), som er utmerket til en moden chablis. Det samme gjelder smaksrike lokale oster av typen Epoisses, Soumaintrain og Le Trinquelin.

Det spesielle aromabildet i Chablis
Alt dette gjør at chablis har sitt helt eget aromabilde. Her finner vi sitron, grønt eple, kalk, østers, fjære, sjø og varme steiner. Dette er ikke noe man kjenner så mye til i de enklere vinene når de drikkes helt purunge rett ut av flasken. På høyere kvalitetsnivåer, og med noen års lagring, og gjerne et par timer på karaffel også, trer de mineralske tonene i vinene tydelig frem. Med litt alder får de også i noen tilfeller svake honningnoter.

Vinene er helt knasende tørre med frisk syre og nesten totalt fravær av sukker. De mest mineralske vinene kan også ha en litt salt smak. Dette gjør chablis til glimrende matviner, men de er kanskje ikke førstevalget som «terrassevin», hvor du gjerne setter pris på litt mer fruktighet og sødme.

Generelt sett er det uvanlig å lagre chablis på eikefat, i motsetning til lenger sør i Burgund. Likevel blir noen av de beste grand cru- og premier cru-vinene i området lagret noen tid på eikefat for å utvide smaksspekteret gjennom aldring.

Chablisens fire kvalitetsnivåer
Litt skøyeraktig, men likevel ganske dekkende, er denne kjente franske beskrivelsen av de fire ulike chabliskvalitetene: «Petit chablis drikker man med fremmede, chablis åpner du når venner stikker innom, premier cru er reservert til familiebesøk, og grand cru er til å nyte med partneren … eller når vedkommende har gått og lagt seg.»

Chablis-området er kvalitetsmessig delt inn i fire kvalitetsnivåer, basert på egenskaper i vinmarken, som for eksempel dens jordsmonn, helning og orientering, alt dette gir ulikt potensial for hvor god vinen kan bli. Det spesielle for nettopp chablisvinene er jordsmonnet i regionen, som i stor grad består av Kimmeridge-kalkstein med fossiliserte skjell fra juratiden. Området ligger i den samme geologiske kalksteinformasjonen som regionene Champagne og Sancerre (og de hvite kalkklippene ved Dover).

  • Chablis grand cruer det øverste nivået, og teller de syv vinmarkene (i alfabetisk rekkefølge) Blanchot, Bougros, Clos, Grenouille, Preuses, Valmur og Vaudésir.
  • Chablis premier cru (skrives ofte 1er Cru) er det nestøverste nivået, og her finnes det omkring 40 forskjellige vinmarker, hvorav disse er regnet for å være de beste og dermed mest kjente: Fourchaume, Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Montmains og Vaillons.
  • Chablis (ofte kalt «kommunechablis») er selve basis-chablisen og kan komme fra hele området.
  • Petit chabliser det laveste nivå. Her kommer druene fra nyere vinranker, plantet i områder utenfor den sentrale sonen, og har derfor ikke alltid det tydelige mineralske preget man finner i vinene på de høyere nivåene.

I over et tiår har jeg lett med vekslende hell etter en god chablisprodusent. Målet var en passelig liten, gjerne familiedrevet, men framfor alt kvalitets- og miljøbevisst vingård med et fornuftig prisnivå. Derfor ble jeg totalt sjarmert og overbevist kort etter at den franske ambassaden i Oslo tipset meg om familievingården Château de Fleys, og jeg fikk møte familien og smakt meg gjennom sortimentet deres.
Det er familien Philippon, i dag bestående av to brødre og deres søster – som driver gården. Den skriver seg fra slutten av 1800 tallet og ligger i kommunen Fleys, som ligger sentralt i Chablis-regionen. På cirka 20 hektar produserer de seks forskjellige viner: to chablis, én monopole («Le Clos du Château, som er en vinmark ved slottet og omringet av en mur («clos») der de årlig produserer 4000 flasker, som Winederful allerede importerer 2000 flasker av) og tre premiers crus («Mont de Milieu», «Fourchaume» og «Les Fourneaux») fra climats som alle ligger på vestsiden av elven Serein.

I desember 2021 ble vingården deres kåret til årets vinmarker i Burgund av magasinet «Bourgogne Aujourd’hui», samt til «Ukens viner» i magasinet Apéritif og har i tillegg fått mange andre gode anmeldelser.
Best av alt er den røde tråden som betegner hele produksjon – fra den enkleste chablis til cru-vinene, som kan nytes til virkelig uslåelige priser.

Les mer om Château de Fleys på vår nye hjemmeside – Château de Fleys – Winederful


Denne uken vil jeg anbefale deg å prøve noen, eller kanskje alle
disse nydelige Chablis vinene fra Château de Fleys!

Château de Fleys Chablis 2020

Varenr.: 13037701
Pris: Kr 249,90

Les mer her


Château de Fleys Chablis L’Incontournable 2019

Varenr.: 13037801
Pris: Kr 255,00

Les mer her


Château de Fleys Chablis Monopole,
Le Clos du Château 2021

Varenr.: 13037901
Pris: Kr 289,90

Les mer her


Château de Fleys 1er Cru Les Fourneaux 2021

Varenr.: 13038001
Pris: Kr 299,90

Les mer her


Château de Fleys Chablis 1er Cru
Mont de Milieu 2018

Varenr.: 13038101
Pris: Kr 349,90

Les mer her


Château de Fleys 1er Cru
Mont de Miloeu Vieilles Vignes 2020

Varenr.: 13038201
Pris: Kr 369,90

Les mer her


Jeg ønsker deg en fin og solfylt helg

Comments are closed.