VINENS VUGGE
HVOR KOMMER VI(N) FRA?
Vinplanten fantes lenge før mennesker på jorden i form av lianer som vokste på trærne langs elver og kunne være flere titalls meter høye. Vinplanten (vitis) kan spores syv millioner år tilbake i tid i både Europa og i Midt-Østen, og den har elleve hovedslekter. Disse er igjen inndelt i 62 arter, deriblant den som vi kjenner mest og som gir vin, nemlig vitis vinifera.
Når ble den første vinen egentlig produsert eller oppfunnet?
Etter å ha lest en god del om dette emnet, deler jeg en teori med flere forskere om at jegerne fra den paleolittiske tid (den eldste delen av steinalderen), som også var bær- og drueplukkere, muligens «fant opp» framgangsmåten for vinproduksjon ved en ren tilfeldighet.
Det er funnet en god del druesteiner etter disse menneskene, i nærheten av Nice (Terra Amata), og steinene skriver seg fra ca. 400 000 år tilbake. Mange tror at menneskene presset drueklasene i fjellgrunn med naturlige huller der steiner og skall ble satt sammen. (Gjær som finnes i skall eller naturlig i luften – saccharomyces cerevisiae – setter i gang gjæringsprosessen, men bare under visse betingelser: at lufttemperaturen ikke er for lav, og at det er nok sukker i druene.) Resultatet ble en veldig behagelig drikk, men den oksiderte dessverre veldig fort, eller den ble til eddik.
Det var i forbindelse med oppfinnelsen av en ny type keramikk at lagring av gjæret druesaft fikk radikalt bedre vilkår. I mye senere tid ble det funnet større krukker som kunne oppbevare 60 liter, disse var fra perioden 3 500 til 3 100 før Kristus. Enkelte av disse inneholdt fortsatt (riktignok uttørket) rød væske. Den ble analysert, og det var vin! Disse vinene var tilsatt konserveringsmidler som saltvann, honning, gress og krydder. I dag er det kun Hellas som driver med slik smakstilsetting, med sin Retsina.
Les resten av historien her!
Dette vintipset er hentet fra min Vinbok nr 2, «Vin, det er livet!» ønsker du å lese og lære mer om dette, så kan boken enkelt bestilles i vår nettbutikk, ved å klikke her.
Denne uken vil jeg gjerne anbefale to nydelige viner:
Perraud Mâcon-Lugny Les Cadoles 2019
Ung og saftig, fint preg av eple, sitrus og blomst, god lengde.