Vinens hellige beskyttere

Vinens hellige beskyttere og elegante viner fra
Château Sainte Roseline Cru Classé i Provence!

Kjære vinvenn,

Saint-Vincent

Det finnes ikke mindre enn 30 hellige beskyttere for vinen! Eksemplene er mange, og i Tours-regionen i Frankrike er det hellige Saint-Martin som introduserte vinen, og hans esel oppfant  skjæreteknikken for vinplantene med å spise dem. Det finnes helgener for de fleste anledninger gjennom hele året, som for eksempel Saint-Morand som feires hver 3. Juni. Han skal beskytte mot sen frost og hjelpe til med en fin blomstring av vinplantene.

Men den viktigste helgenen for vinbøndene er uten tvil Saint-Vincent!
Saint-Vincent ble født i Spania, arrestert og torturert på en helt forferdelig måte, og døde i år 304 etter Kristus. Navnet hans inneholder Vin og cent, som på fransk uttales sang eller blod. Kroppen til Saint-Vincent ble presset som druer, og blodet hans rant ned som druesaft inn i vinbeholdere. Igjen har vi det viktige bildet av det kristne symbolet, « den mystiske druepressen ». Druesaften representerer Jesus sitt blod, som ble ofret for remisjon av verdens synder og der selve pressen representerer korset.
For vinbønder er det viktig å produsere vin som gir mennesker krefter og et godt liv på jorden, før man drikker av den hellige vinen som gir et evig liv! Saint-Vincent  blir feiret hver  år, den 22. Januar, den dagen han døde, i 304 etter Kristus.
I tillegg var det en lang liste av andre mindre kjente eller viktige helger som fulgte arbeidet til vinbøndene hele året, og som skulle beskytte vinplantene og vingårdene, og gi gode og rikelige avkastninger.

Jeg kan nevne « vinter-helgenen » som skulle ha en positiv innvirkning mot frost.  «Vår-helgenen» som skulle beskytte knoppene på plantene mot sent-frost og regn når vinplantene var i blomst. « Sommer-helgen » som skulle hindre lyn, torden og hardt regnvær i å ødelegge druene.  «Høst-helgenen» som måtte få solen frem til innhøstningen. Den helgenen som ikke hadde  oppfylt  sine krav ble betvilt og straffet. Hvis man kunne bevise at på grunn av en bestemt helgen så smakte vinen mindre bra, ble hans statue båret i gatene for deretter å bli druknet i en av  byens fontener. Hvis det var en  svært dårlig vin, ble han til og med snudd mot veggen i kirken, og måtte  stå der i nøyaktig et år.

Kilde :  Michel Bouvier, Le vin, c’est toute une histoire, Jean-Paul Rocher Éditeur,‎ 2009Château Sainte Roseline er et kjent historisk sted, og et av de første som ble  klassifisert Cru Classé i Provence (fra 1955).
Det ligger et vakkert  kapell fra 1100-tallet på eiendommen, og et kloster rett ved siden av. Begge klassifisert som historiske monumenter i 1980. Kapellet presenterer restene av Saint Roseline, datter til Lord of Les Arcs, Roseline de Villeneuve. Hun døde i 1329 66 år gammel. Han er kreditert med mange mirakler. Restene hans vises i en krystallrelikvie.
Bildet under viser Château Sainte Roselines nyoppussede butikk og smakerom, som absolutt anbefales et besøk når du er i dette vakre området.


Denne uken vil jeg veldig gjerne anbefale deg
følgende nydelige viner fra Château Sainte Roseline i Provence

Château Sainte Roseline
Cuvée Lampe de Meduse blanc 2013

Kompleks, frisk, og litt fyldig. God syre.
Varenr. 1465401 til kr. 195,-

Klikk for å lese mer og bestille


Château Sainte Roseline
Cru Classé  blanc 2018

Kraftig, kompleks og veldig frisk.
Varenr. 5028101 til kr. 259,90

Klikk for å lese mer og bestille


Château Sainte Roseline
Cru Classé  Rosé 2019

Delikat, frisk og rund, god balanse og lang ettersmak.
Varenr. 7790601 til kr. 249,90

Klikk for å lese mer og bestille


Château Sainte Roseline
Cuvée Prieure Rouge 2012

Aromatisk, fyldig og balansert.
Varenr. 5028501 til kr. 289,90

Klikk for å lese mer og bestille


Slottet er et tusen år gammelt «fristed» hvor gammel og moderne kunst trives i harmoni  med produksjonen av de berømte Cru Classé vinene.

Er du i  området  rundt Saint Maxime, Saint Tropez, Aix-en-Provence, Nice eller Cannes anbefaler vi absolutt et besøk med vinsmaking.  Et nydelig område, med vakre bygninger, kunst og skulpturer, vakker hage, og en flott butikk.
Klikk her for å lese mer om Château Sainte Roseline


Med dette ønsker jeg deg en herlig helg !

Vinhandler – Marchand de vins


Bestill bøkene i vår nettbutikk klikk her

Comments are closed.