Vinen har alltid vært sentral i historien!

Vin og brennevin har hatt en viktig påvirkning
på Historien (med en stor H).

 

Kjære Vinvenn,

Vinen har alltid vært sentral i historien og uten den kunne mye ha vært ganske annerledes.
Her får du 4 eksempler på at både vin og brennevin har hatt sine konsekvenser på Historien (med en stor H)!

Churchill
“I have taken more out of alcohol, than alcohol has taken out of me» sa Winston Churchill som gikk gjennom sitt voksne liv med et glass i hånden.
Den eneste som kunne reise til Moskva og rivalisere med Stalin var selveste Churchill. Han reiste til Moskva i august 1942 med sin minister Cadogan. Churchill ble skuffet over  sin minister som tålte alkohol dårligere enn den sovjetiske utenriksminister Molotov.
Churchill ba om en privat samtale med Stalin  siste kvelden, der det ble servert en god del flasker: deretter godkjente Sovjetunionen den vestlige offensiven i Nord-Afrika. Året etter, feiret Churchill sin 69-årsdag med Stalin, og drakk til den kommende D-dagen i Normandie.

Stalins  «alkohol-diplomati»
Stalin var  flink til å «drikke andre under bordet»,  for da fikk han høre sannheten (in vino veritas). Man sier at den tysk-sovjetiske ikke–angrepspakten (også kjent som Molotov–Ribbentrop-pakten) ble underskrevet 23. august 1939, etter en stor mengde skåling i vodka (krydret med svart pepper).
Japan inngikk en ikke-angrepspakt med Sovjetunionen i 1941 og kom deretter i konflikt med USA, som iverksatte sanksjoner. 7. desember samme år kom Japans svar på dette i form av angrepet på Pearl Harbor, og Japan kom da med i andre verdenskrig. Den japanske utenriksminister måtte bæres til toget, etter å ha underskrevet denne ikke-angrepspakten. Stalin hadde bare vann i glasset, japaneren hadde vodka!

Årsaken til den franske revolusjon
Helt fra middelalderen hadde de franske byene flere inngangsporter, hvor man måtte betale skatt på alt som skulle fraktes inn. Hver gang byene skulle utvides på grunn av en økning i befolkningen, kom det flere porter, og dermed flere skatter. På grunn av dette kom det etter hvert veldig mange barer (guinguettes) utenfor Paris by og med disse et økende problem med smugling. Tollbetjentene fikk etter hvert lov av myndighetene til å forsterke kontrollene utenfor murene rundt Paris, og forsøkte dermed å forhindre smuglingen. Dette ble en utvidelse av skatteområdet, akkurat der hvor disse barene befant seg (en pinte – 93 centiliter, må ikke forveksles med dagens engelske pint – solgt for 3 sous og 6 denier utenfor Paris. Samme vin i samme mengde ble solgt for 12 til 15 sous i Paris-sentrum, og det ble for mye for innbyggerne og bareierne. 11. juli 1789 marsjerte de inn mot byen, og i tre dager angrep de byportene i nord og øst for Paris. Folkemengden var nok ikke edru ennå, da de tok Bastillen 14. juli 1789, som var et veldig viktig statlig maktsymbol den gangen. Men i de åtte tårnene i fengselet var det bare ni fanger, og ingen frihetskjempere blant dem. Borgerskapet fryktet folket og sendte politiet (som ikke jobbet etter kongens ordre lenger), som arresterte mange av disse «første revolusjonære» og gjeninnførte byportskattene allerede dagen etter, altså 15. juli 1789.

100 års-krigen
I 1373, 40 år etter starten på den berømte 100 års-krigen, omringer den franske ridderen du Guesclin byen Chizé i distriktet Poitou i Frankrike.

Han får med seg, fra en av fangene, at engelskmennene planlegger et bakholdsangrep gjennom skogen. Hva gjør vår smarte ridder du Guesclin?  Han laster opp 2 karrioler med vin i skogen som med vilje ble tatt av engeksmenn. Førere ble spurt hva de skulle med disse tønnene og de svarte: det var for å gi franske soldater litt mot før kampen. Engelskmennene åpnet tønnene og drakk så mye, at når de ankom slagmarken var de så beruset at det ble ingen kamp, og byen falt  – det ble slutten på den engelske dominansen i Poitou-distriktet.
(kilde: http://chize.fr/la-commune/histoire/)


Det er endelig sommer i Norge, og denne uken vil jeg på det sterkeste anbefale deg disse
friske, fruktige sommervinene som kan nytes både med og uten mat i sommervarmen:

Côte Ocean Sauvignon Blanc 2020

IGP Atlantique Bordeaux

Nydelig strågul farge, med hint av grønt. Duft av sitrus. Rund og åpen på smaken. Velbalansert og livlig, med
friskhet og sitrustoner. Aromatisk avslutning.
Varenr: 11866401 (BU)
Pris: Kr. 115,-
Bestill og les mer her


       Solis Lumen Organic 2020           

IGP Pays d’Oc

Lys lakserosa farge. Frisk og fruktig stil, med dufter av små røde bær og sitrus. Rund og velbalansert, med smak av små røde bær og frukter.

Varenr.: 11866701
Pris: Kr 136,00 75cl.
Bestill og les mer her 

Varenr: 11866706 BiB
Pris: Kr. 489,90
Bestill og les mer her 

Varenr.: 11866704 boks 25 cl.
Pris: Kr 59,90
Bestill og les mer her 


Jancis Robinson sier følgende om Solis Lumen:

Solis Lumen Rosé 2020 IGP Pays d’Oc 
The exciting first wine-in-a-can (25 cl) project from Languedoc’s celebrated rosé producer, Domaine Montrose. Certified carbon neutral and certified Ecocert organic.
Is this perhaps the best canned rosé I have yet tasted? It is elegantly dry but with palate weight and depth of fruit. White peaches and salty clam shells, a feather-light brush of dried thyme. Dried wild flowers, elderflower blossom. Delicious, beautiful balance, good length. At long last – someone is making a classy canned wine. (TC)



Med dette ønsker jeg deg en trivelig helg !

Vinhandler – Marchand de vins


Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her

Comments are closed.