Vin er flytende poesi

Vin er flytende poesi som smaker
mye bedre sammen med andre mennesker!

Kjære vinvenn,

I forrige uke skrev jeg om Umami og forandringen av smaksopplevelsene om bord i flyene. I dag vil jeg gjerne skrive noen linjer om hvor mye vi blir påvirket av utenforliggende faktorer når vi drikker vin.
Vin er et veldig sosialt naturprodukt, og kan gjøre det lettere for folk som lengter etter gode og ekte mellommenneskelige opplevelser. Vi deler en flaske vin med mennesker vi setter pris på, eller som vi ønsker å bli kjent med. Vi deler tiden med andre! Opplevelsen av tiden stanser opp på en behagelig måte, og vi eier den, nesten! Vinen får folk til å åpne seg, til å våge å si viktige ting, til å vise følelser og vise seg som de er.

I løpet av min karriere som vinhandler har jeg hatt smaksopplevelser av svært mange slag, inklusive noen ganske merkelige. Jeg har drukket greie, men langt fra fantastiske viner, som fordi jeg har nytt dem i spesielt hyggelig selskap, har smakt meg helt himmelsk. Jeg har også smakt store, unike, prestisjefulle og perfekt lagrede årgangsviner uten å få særlig nytelse ut av det. Du har kanskje opplevd noe liknende selv, det er nemlig ikke uvanlig. Årsaken til fenomenet ligger i at nytelsen av vin (og andre nytelsesmidler) er følelsesstyrt. Først og fremst opplever vi vinen gjennom de mest kjente sansene våre øye, nese og munn. Men opplevelsen preges også til dels kraftig av utenforliggende faktorer, som omgivelser, dagsform og personen(e) du er sammen med. Det som også er spesielt viktig, er å kunne smake på en vin i ens eget tempo og eventuelt kunne nyte den hvis den er spesielt god, på sin egen måte, ofte uten å si noen ting. Et glimt i øyet og et stort og bredt smil holder i massevis. «Store viner trenger ikke mange ord», sier poeten, fordi «store viner snakker for seg i selve nytelsesøyeblikket». En god vin skal alltid åpnes til en passende anledning, og fortrinnsvis i nærvær av personer som har evne til å nyte, kose seg og dele.

«Vinen har et bånd til jorden som gir den kropp og sjel. Vinen knytter bånd mellom mennesker. Det er nemlig vinen som får oss til å forandre våre sanser til det beste. I likhet med en plante som trenger vann for å blomstre, trenger mennesket vin for å stråle, for å sette sjelen og fantasien fri. Vinen gjør oss sosiale. Vinen setter alle som sitter rundt et bord og drikker, på samme nivå. Vi åpner oss overfor de andre på en unik måte.»
Fritt etter dikteren Paul Claudel (1868–1955)

 


Domaine de Chevalier

Denne uken har jeg en veldig god nyhet til alle vinvenner;  endelig kom  de to «litt  rimeligere»  vinene fra Domaine Chevalier tilbake på vårt lager.  Olivier Bernard er en av de aller beste produsentene i Bordeaux, både av hvitvin og rødvin. Dette er absolutt viner jeg kan anbefale på det sterkeste, å nyte, kose seg og dele med andre i førjulstiden!
www.domainedechevalier.com


L’Esprit de Chevalier Blanc 2017

Ung og fint konsentrert, preg av sitrus, eple og urter,
innslag av fat og mineraler, lang ettersmak.

Varenr.: 11556101  
kr 349,90

Les mer og bestill


 L’Esprit de Chevalier Rouge 2017

Ung og fint konsentrert, preg av mørke bær, lakris og urter, innslag av fat, fast, god lengde.

Varenr.: 11556201
kr 349,90

Les mer og bestill 


 

«Der det ikke finnes vin, er det heller ikke plass for kjærlighet«
Evripides (485 f.Kr.)

Ønsker deg en riktig trivelig helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


Flere gode juletilbud finner du i vår nettbutikk!

Klikk her for å lese mer

Comments are closed.