Sankt Vincent, vinbøndenes helgen!

Sankt Vincent, vinbøndenes helgen!
Nydelig «budsjettvin» fra Bordeaux
i flaske og på boks.

Kjære Vinvenn,

Jeg håper du har hatt en fin sommerferie og at september blir en «ny» start, og at jeg snart kan treffe dere igjen på smakinger og vinfestivaler over hele Norge.

Saint-Vincent av Saragossa

I dag har jeg lyst til å skrive litt om Vinbøndenes  helgen: Saint-Vincent eller Sankt Vincent på norsk.
Vinbøndenes helgen Sankt Vincent ble født i Spania, arrestert og torturert på en helt forferdelig måte, og døde i år 304 etter Kristus. Navnet hans består av stavelsene vin og cent, hvorav den første er lett å forstå i en vinsammenheng, og den andre uttales sang på fransk, og som skrevet slik betyr blod.
Kroppen til den stakkars Sankt Vincent («Sankt Vin-blod») ble presset som druer, hans blod rant fra torturbenken som druesaften ned i vinbeholderne. Igjen har vi et eksempel på dette mye brukte kristne symbolet, den mystiske druepressen. Druesaften representerer Jesus sitt blod som ble ofret for tilgivelsen av verdens synder, og der selve pressen representerer korset.

På folkemunne i Frankrike finnes en  (saftig) historie om arbeidet til vinbøndene. En gang var det mangel på vin i Paradis, og man opplevde en tørste som i Helvete (une soif d’enfer) og Sankt Vincent fryktet at denne forferdelige tørketiden skulle spre seg på jorden. Han ba Gud om å få forlate himmelriket en stund for å besøke vingårder på jorden. Enkelte vinbønder forteller at han begynte i Burgund, og fortsatte i Bordeaux (den evige rivaliseringen), men uansett: Noen engler fant Sankt Vincent sovende i en vinkjeller i et kloster, og de rapporterte med én gang til Gud, som straks ba Vincent om å komme hjem igjen. Han nektet, og Gud straffet ham ved å forvandle ham til en statue. Alle statuene av Sankt Vincent skal minne oss om å feire hans minne og aldri glemme å drikke vin i hans navn.
Kilde: Jean-Francois Gautier – Le vin de la Mythologie à l’œnologie – Editions Féret 2003 side 53

Etter å skrevet denne anekdoten tok jeg en tur på stranden på Torød i Vestfold. De som kjenner meg godt, vet at jeg elsker stein (enkelte sier at jeg er «steingal»). Jeg fant tre fine eksemplarer som jeg syntes hadde noe til felles, og med inspirasjon fra Médoc’s vinprodusenter skapte jeg min egen framstilling av Sankt Vincent, med baskerlue (ikke alpelue, som man sier på norsk, det finnes ikke på fransk) på hodet og bordeauxrøde (ikke burgunderrøde, det ordet finnes heller ikke på fransk) kinn og ditto nese.

Og poenget: Vin stimulerer det lekende mennesket i oss!


Denne uken anbefaler jeg deg denne nydelige «budsjettvinen» fra Bordeaux,
like god, enten du velger flaske eller boks (BiB)!

Château de L’Aubrade rouge 2019

Aromatisk, fyldig og rund. Tanniner, god struktur og lengde.

Varenr.: 12638101
Pris: Kr 139,90

Les mer og bestill.


Aubrade Le Prestige Rouge

Middels fyldig, rund med struktur. Hint av solbær og kirsebær. Tanniner, god lengde.

Varenr.: 12416106   
Pris: Kr 439,90

Les mer og bestill.


Andrea og Jean-Christophe Lobre eiere av Château Aubrade


Med dette ønsker jeg deg en fin helg, og som alltid, med noe godt i glasset!

Vinhandler – Marchand de vins

Bestill bøkene i vår nettbutikk, klikk her

Comments are closed.