Om ageusi, dysgeusi, etikettdrikking og nesetrening! 2 nyheter i polets januarslipp!

Om ageusi, dysgeusi, etikettdrikking og nesetrening!
2 nyheter i polets januarslipp!

Kjære Vinvenn

Aller først vil jeg gjerne ønske deg et riktig godt «normalt» nyttår …

Det har vært 2 krevende år fra starten av pandemien og jeg kan selv bekrefte at jeg dessverre mistet all lukte- og smakssans november 2020, i 12 lange dager. . Jeg var virkelig redd for å ha mistet disse fantastiske funksjoner for alltid (og i mitt tilfelle livs- og arbeidsverktøy).  Det tok meg 3 lange måneder og få alt tilbake som før, og det var en stor glede! Vet du forresten at dersom du delvis mister smakssansen permanent, vil legen din kalle det ageusi. Og mister du all smakssans, er det medisinske ordet  for dette dysgeusi. Vi mennesker har 5 – 20 000 smaksceller, og hunder har opptil 200 millioner. Imidlertid har både bjørn, hai og møll (i den rekkefølgen) faktisk enda bedre luktesans. Av forståelige grunner er det likevel hunden mennesket har valgt å bruke som spordyr …

Enten man jobber i vinbransjen eller «bare» er en vinentusiast, er det selvsagt en fordel å ha en velfungerende nese. Vi mennesker kan faktisk skille mellom og huske i snitt cirka 7000 (tallet varierer egentlig mellom 5 – 20 000) forskjellige dufter. Du vil ha mye igjen for å lære deg å stole på din egen nese og øvrige smaksorganer og ikke la deg blende av vinflaskens navn eller renommé og ende opp som «etikettdrikker» (svært mange drikker og «bedømmer» dessverre en vin ut ifra det de leser på etiketten).

Synes du det er vanskelig å kjenne forskjell på de ulike vinduftene?  Da har jeg gode nyheter: Du kan trene opp nesen og luktesansen! Og belønningen ved å fokusere mer på duften er som nevnt at du får mye mer vinopplevelse igjen for pengene dine: Lukten er i seg selv en formidabel nytelse. I tillegg vil du faktisk kunne kjenne mye mer av vinsmaken hvis du snuser lenge og vel først, fordi du derved trigger og varmer opp hele smaksapparatet. I tillegg til å trigge smaksløkene dine, vekker duftene også dine minner, noe som også vil bidra til å optimalisere vinopplevelsen. Men luktesansen må trenes, og den bør trenes regelmessig, gjerne på en underholdende måte. Du kan f.eks. arrangere blindtester for deg selv eller med partneren din, med venner i et selskap, eller med barna. Lukt gjerne også på mye annet enn vin; planter, gardiner, oster, frukter, grønnsaker, treverk, tørr papp, våt papp, forskjellige blomster og planter, blader, nyklippet gress og så videre. Om dere gjentar leken, vil dere fort merke framgang!
Og dere – jeg tenker da spesielt på de voksne – vil lettere og med større sikkerhet kunne unngå å drikke middelmådig eller i verste fall dårlig vin, som dere kanskje har betalt dyrt for på et utested, og dere slipper å ødelegge et godt forberedt måltid hjemme.Vintertilbud på Jean Lenoir LE NEZ DU VIN aromasett.

Klikk her for å lese mer og bestille i vår nettbutikk


12. januar lanserte vi 2 gode nyheter i vinmonopolets bestillingsutvalg:

Brunel de la Gardine Le Petit Maxime 2020

Organic Côtes du Rhône

Nydelig, klar rød farge. Aroma av røde og mørke bær, litt krydder.
Fruktig med myke tanniner, kryddertoner bl.a. pepper.

Druer: 65% Grenache, 20% Syrah og 15% Mourvedre.
Anbefales til: BBQ, grillede pølser, hamburger og tapas. Pasta med tomatsaus og pizza.
Holdbarhet: Kan lagres inntil 5 år.
Innhold: Sukker: 1,7 g/l  – Syre: 3,0 g/l – Alk.vol.:14 %.
Varenr.: 13918901 (BU)
Pris: 155,- 

Klikk her for å lese mer og bestille


 

Icardi Barbaresco Starderi 2017

Vino Biologico – Neive – Langhe

Intens granatrød farge. Kompleks og elegant, med florale aromaer og mørkelilla frukter bl.a. plomme. Noe lakris i finish. Elegante tanniner, fruktig med god syre, strukturert og godt balansert. Økologisk vinifikasjon. Modnet i 24 måneder på store eikefat (50 hl).

Drue: 100% Nebbiolo.
Anbefales til: Rødt kjøtt, gjerne viltretter og lammelår.
Holdbarhet: Inntil ca 10 år.
Innhold: Sukker: 0,3 g/l – Syre: 5,6 g/l – Alk.vol.:14,5 %
Varenr.: 13919001 (BU)
Pris: 349,90 

Klikk her for å lese mer og bestille


Ønsker deg en riktig trivelig helg!

Med vennlig hilsenVinhandler – Marchand de vins


 

Comments are closed.