NYT ET GODT ÅR!

 NYT ET GODT ÅR!

Kjære vinvenn,

Det er surt og kaldt, og ikke minst hvitt – ute. I tillegg prater noen om å ta en hvit måned også inne. Min «løsning» er som alltid å drikke oftere, bedre og mindre. Men for vinelskere som er mer opptatt av å redusere månedens kaloriinntak, tipser jeg om at det finnes en rekke gode viner med mindre alkohol. Opptil 90 prosent av kaloriene i vin kommer tross alt fra alkoholinnholdet (som er lett å se av etiketten), ikke fra restsødmen …

Som mange andre familier er vi mye innendørs i januar, og det er ikke alltid like lett! Men jeg tror at litt humor, gode stunder sammen foran en deilig film på TV-en og et glass med god vin i hånden (fortrinnsvis de voksnes) kan hjelpe oss til å komme lettere gjennom denne hvite måneden, som faktisk inneholder årets tristeste dag: Blue Monday (den tredje mandag i januar).

Mange fine filmer opp gjennom historien har vin enten som en rød tråd, eller rett og slett som hovedtema. Her har jeg forsøkt å sette opp en liste over mine åtte favorittfilmer, og som jeg anbefaler deg sterkt å se, gjerne med et glass god vin innen rekkevidde.

Jeg begynner listen med den eldste filmen:

  • Notorious (1946) av Alfred Hitchcock, der nøkkelen til filmens mysterium befinner seg i en flaske Pommard 1934.
  • Babettes gjestebud (Gabriel Axel 1987) er rett og slett en hymne til det virkelig gode livet!
  • Year of the Comet (1992) er basert på funnet av en veldig sjelden Bordeaux 1811 (et av de relativt få årene da Halleys komet passerte jorden). Når flasken dukker opp under en auksjon, starter den kvinnelige hovedrollefiguren (ved Penelope Ann Miller) og hennes livvakts (spilt av Tim Daly) en intens og hektisk jakt på den. En veldig morsom komedie.
  • Sideways (2004) er en svært underholdende og veldreid bittersøt, men tidvis hylende morsom dramakomedie fra vindistriktene i California, om en mislykket forfatter (som elsker Pinot Noir og hater Merlot).
  • A good year (2006) er en film der vi får bli med den mannlige hovedrollefiguren (ved Russel Crowe) fra Wall Street til Provence, der han til slutt finner så vel sin kjærlighet som seg selv og en indre ro – på en vingård.
  • Bottle Shock (2009) forteller historien om en blindsmaking som ble organisert i Paris i 1976, der amerikanske viner kom veldig godt ut i forhold til sine franske konkurrenter.
  • Tu seras mon fils [Du kommer til å bli min sønn] (2011) av Gilles Legrand med Niels Arestrup i hovedrollen er et betagende drama som utspiller seg på vingården Clos Fourtet i Saint-Emilion og som jeg anbefaler sterkt å se!
  • Musikkens stillhet (2018) – den vakre biografien om Andrea Bocelli. Alle kjenner til hans vakre stemme og sanger, men få nordmenn vet at lenge før Andrea ble en verdensstjerne, var familien Bocelli kjent for sine gode viner. Med Antonio Banderas, Jordi Molla, Luisa Ranieri og Toby Sebastian.


Tips meg gjerne om din favorittfilm! (Den trenger ikke handle om vin – men det hadde vært ekstra gøy …)


Avslutningsvis ønsker jeg dere alle – inspirert av min tegnede vinvenn – NYT ET GODT ÅR!!


Denne uken anbefaler jeg noen rimelige og gode «januarviner»  
(med lav alk.% og lave priser), og gjerne med en god film!

 

Aubrade Le Prestige

3-liter Bag in Box   
Ung og umiddelbar, saftig fruktighet preget av pære, eple og sitrus, hint av grønne urter.

Varenr.: 3593806
Pris: kr 419,90

Les mer


Château de L’ Aubrade 2021

Aromatisk, intens, god fylde og intensitet. Lang ettersmak.

Varenr.: 3800701 
Pris: kr. 139,90

Les mer


C by Cabriz – Vinho Tinto

Balansert, med myk stil.

Varenr.: 14749401
Pris: kr 115,-

Les mer


Le Petit Maxime 2020                                   

Fruktig med myke tanniner, kryddertoner bl.a. pepper.

Varenr.: 13918901
Pris: kr 159,90

Les mer


NYT ET GODT ÅR!!

 

Comments are closed.