Nordmenn, en nasjon av stolte «polfarere» i 100 år!

Nordmenn, en nasjon av stolte «polfarere» i 100 år!

Kjære Vinvenn,

Denne uken fyller Vinmonopolet 100 år!
Takket være norsk alkoholpolitikk har etter hvert samtlige nordmenn (med noen få avholdsunntak) fått en tvungen status som polfarere. Jeg tenker selvsagt på Polet (Vinmonopolet), som vi faktisk er nødt til å oppsøke hver gang vi har lyst på noe litt sterkere enn øl. I årtier opplevde de fleste denne tvangen som en pest og en plage, men klagene har blitt færre og færre og i stedet vendt seg til glede.

Prisverdig, i dobbelt forstand!
Takket være at Polet er i en monopolsituasjon, er det i en svært gunstig posisjon når det gjelder å forhandle fram gunstige priser på gode viner, grunnet de enorme kvantaene de bestiller. I tillegg har de en stab av dyktige innkjøpere. (En del flotte viner klarer de faktisk å få kjøpt inn til priser som er så mye lavere enn andre steder i verden, og det er ikke sjelden man treffer på utlendinger i de lange soveposekøene dagen før lansering i spesialpolene. Disse folkene kjenner markedsprisen i Europa og tjener store summer på å kjøpe opp og selge disse flaskene til det dobbelte eller mer i utlandet. Polet har dessuten satset tungt og prisverdig på å lære opp sine ekspeditører grundig, både når det gjelder produktkunnskap og kundeservice, og er nå til enhver tid rangert blant Norges ti aller mest populære bedrifter, med ca. 350 utsalgsteder. Vinmonopolet kan i dag skilte med cirka 32 000 produktlinjer, hvilket gjør Polet til verdens største vinbutikkjede med verdens beste utvalg.

Fjoseposen ble designet for å være maks nøytral og diskré. Den ble fort gjenkjent av alle på gaten.

Fjosepose
Men slik har det ikke alltid vært. Da Polet ble etablert i 1922 med en håndfull butikker, var det i 1930 fortsatt kun 32 utsalg i hele Norge, hvorav «hele» 14 i Oslo. Folk i utkantstrøkene måtte derfor faktisk legge ut på «polekspedisjoner» for å få kjøpt noen flasker vin. Med tanke på datidens puritanske alkoholpolitikk var dette selvsagt ganske paradoksalt, for det resulterte jo i at folk handlet betydelig mer og fylte opp bilen når de først måtte kjøre så langt. Et annet paradoks var de berømmelige «nøytralt utseende» grå polposene som etter påbud fra daværende sosialminister (og avholdsperson) Bergfrid Fjose ble innført for at polets kunder ikke skulle gå rundt som levende alkoholreklamer. Gråfargen på disse bæreposene fantes dog ingen andre steder i bybildet, så de sto jo likevel ut som fyrlykter. Disse Fjose-posene, som de ble kalt, fikk likevel lov til å prege store deler av 70-tallet, og var stadig en kilde til både sjenanse og humring. Mine konkurrerende vinimportører og jeg, som nesten daglig reiser rundt fra by til by, har dannet en uformell samarbeidsklubb, der vi i fellesskap arrangerer blant annet vinsmakinger for polets ansatte, overalt i landet hvor det finnes et polutsalg. Denne klubben kaller vi ganske enkelt «Polfarerne», og samarbeidet fungerer utmerket.

Alt i alt er jeg svært fornøyd med å ha kommet til Norge og være en glad, stolt og moderne polfarer!

«Ingen kan få ham til å le, men det er ikke så merkelig. Han drikker ikke vin.»
William Shakespeare i Henrik IV (1564–1616)

Kilde: Fra min bok «Vindunderlig» som kan bestilles på vår hjemmeside www.vindunderlig.no


For å feire dette spesielle jubileet, anbefaler jeg følgende viner:


Drappier Grande Sendrée 2012

Moden duft av mineraler, gule epler, honning og tropisk frukt. Stor smaksrikdom og god fylde. Bløtt, modent anslag, rund stil og bløt mousse. Fin balanse mellom fruktsødme og syrlighet i ettersmaken. Mange, lange, små bobler i munnen. En frisk, lett mineralsk og smøraktig champagne. Ikke fatlagret, men flaskelagret i 5 år før salg.
Leveres i eksklusiv gavepakning.

Varenr.: 1438401
Pris: 699,90 i gavepakning
Les mer her og bestill


Château Panet 2019 

Flott, relativt intens duft av plommer, solbær, stjerneanis, krydder og eik. Fyldig, rund og bløt i munnen. Saftig skogspreg og fatkrydder i midtfasen, god ettersmak.

Varenr.: 1433001 75cl
Pris: 259,90
Varenr.: 3800205 MAGNUM
Pris: 519,90

Les mer og bestill

JULENS SMAKSTRENDER

Lørdag 3. desember er vi med på
Aftenpostens arrangement i Akersgata 55:

Julens viner, spekemat fra Tind, oljer, oster osv.
Det blir smaking av nyheter innen hvitvin, rødvin og musserende!

VELKOMMEN
håper vi ses!

Les mer her


Jeg ønsker deg en veldig god helg

Comments are closed.