Min lille «Paris Christmas fairytail» og musserende til nyttårsfeiringen!


Min lille «Paris Christmas fairytail»

– og musserende til nyttårsfeiringen!

 

Kjære Vinvenn,

Julen er en tid der følelsesladede minner kommer frem, og med litt champagne, som er min personlige tidsmaskin, kom jeg igjen til å tenke på en desembernatt i 1992  i Paris.  Jeg var den gangen en ung «sous-Lieutenant», med base i Alsace, i en bunker fra 1932, 143 meter under bakken. De kommende linjene er ikke ment som skryt, men som en slags selvopplevd julefortelling.

Dette er min lille «Paris Christmas fairytail» som jeg ofte har i mine tanker, når  jeg er ute en kald vinternatt. Alsace var på andre siden av kloden for en mann fra Bordeaux. Jeg hadde ikke så mange permisjoner og reisen hjem tok nesten en hel dag med tog. Jeg satt i full offiser-uniform på en benk på Gare Montparnasse i Paris, og ventet på et natt-tog til Bordeaux. Det var iskaldt, og jeg tror ikke at det er så mye som trekker mer enn en togstasjon om vinteren.  En annen ting jeg kan konkludere med, er at alle togstasjoner i hele verden tiltrekker seg alle triste skjebner hver by har å by på.
Det var derfor ikke så rart at en uteligger plutselig sto foran meg. Det som var litt spesielt var at han ga meg en veldig «fin» militær honnør. Jeg var litt sjenert, og satt taus på benken, og håpet at toget skulle komme snart. Han begynte å prate til meg med intensiteten til et maskingevær og konkluderte alle sine setninger med «mon Lieutenant».  Jeg kunne ikke se han rett i øynene, så jeg kikket hele tiden på føttene hans. Denne mannen gikk kun i grå hullete ullsokker, denne kalde vinternatten. Han dro ut et papir fra lommen og viste det til meg.  det  var hans siste stolthet som menneske, et bevis på at han har utført noe i livet, og har eksistert; det var hans militær-papirer som krigsveteran. Jeg så på han, denne gangen rett i øynene og ba han å sette seg ved siden av meg og fra det magiske øyeblikket, gikk alt uten ord.

Jeg fant mine nye slitesterke svarte ullsokker i militærsekken som han tok på seg med en gang. Nesten automatisk begynte jeg å knyte av min venstre sko som jeg ga til ham, og deretter min høyre sko. De passet godt på han.

Han betraktet dem sittende og plutselig sto han foran meg igjen med haken opp, «stolt som en hane» som vi sier i det franske militæret, og ga meg honnør. Det var min tur til å stå opp denne gangen og vise han litt respekt. Jeg responderte til han på samme måte. Han med mine nypussede sko, og jeg i mine svarte ullsokker. Vi sto foran hverandre en lang stund før jeg måtte ta toget til Bordeaux, i full offiser uniform, men uten sko.
20 år senere vet jeg fortsatt ikke hvem av oss som ble mest glad eller rørt denne natten.

GODT NYTTÅR!



Til årets nyttårsfeiring vil jeg absolutt anbefale:

Alle fire er i basisutvalget til vinmonopolet



Casabianca Valdobbiadene Prosecco

Superiore Brut DOCG

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak. Den første  Prosecco i basislisten til polet. Fra september 2000. En av de få DOCG-Proseccoene!

Vinneren av den store Prosecco testen i D.N. 26.12.15.
V.G. Prosecco til nyttår Terningkast 5. 30.12.15
Beste av alle 1/2 -flaske Prosecco i dn.no 15.04.2016 med 80. poeng

Drue:                 100 % Prosecco
Anbefales til:  Denne unge vinen kan benyttes som aperitiff dersom        den har en temperatur på ca. 6 °C. Den er veldig god til sommerlige forretter.
Holdbarhet     Konsumklar nå. Kan lagres i 3 år.
Innhold:           Sukker: 9,5 g./l. – Syre 6,8 g./l. – Alk.vol: 11 %
Varenr.:            14003 (Basis K4) 75 cl.
Pris:                    129,90



Château Grand-Housteau Crémant de Bordeaux Brut

AOC Crémant de Bordeaux fra Ch. Grand-Housteau – Jean-Louis Ballarin

Gylden farge med flotte, intense, smale  og rette bobler. Elegant kombinasjon av floralske (akasietre og andre hvite blomster) og sitrusdufter (grapefrukt  og sitron). Vinen er frisk og fruktig i munnen, med litt ristet kaffe og krydder, og etterlater en følelse av velvære. Endelig gode og veldig rimelige bobler fra Bordeaux!

Gullmedalje 2013 i «Concours national des Crémants»
Eneste (100  %) produsent av Crémant i Bordeaux.
VG 16. mai 2014: Boblende jubileum.
Dagbladet 2. mai 2014: Vårens beste nyheter.
KK Living nr 1. 2014: Vin nå! Rimelig og snill crémant, du kan trygt bytte ut champagnen med denne!
A-magasinet, Ingvild Tennfjord, 8. mai 2015: Planlegger du fest på 17. mai og trenger rimelige gla’bobler til gjestene dine? Her har du!

Druer:                   70 % Sémillon og 30  % Muscadelle.
Anbefales til:     Aperitiff, skalldyr og fisk. Lyst kjøtt, ost og grønnsaker.
Holdbarhet:       Konsumklar nå. Kan lagres inntil 5 år.
Innhold:               Sukker: 12,2 g./l. – Syre 4,74 g./l. – Alk.vol 11  %
Varenr.:               8654 (Basis – K3)
Pris:                       136,-


Champagne Drappier Carte Blanche Brut

Ren mineralsk duft med en del frukt  som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig  ettersmak. En tørr, kompleks, velbalansert og frisk champagne som har vært i basis sortimentet til vinmonopolet siden 1997!

Vin og Brennevin 4/2015. Terningkast 6.
Blant vinnerne i Vin & Brennevin nr. 4, 2014. Årets vintest til jul og nyttår.
T.A. 19. desember 2014.
86 poeng i dn.no (Dufter av friske epler og blomster med innslag av kalk og gjær. Saftig og ren på smak med en lett sødmefull fruktkarakter. Tørr og fast avslutning.” 15.04.2016
En flott standardchampagne fra en produsent som “alle” vinmakere i eller tett ved naturleiren nevner blant sine favoritter. Og du finner den også i hyllene i de fleste bra vinbutikker i Paris. Og på polet seff. Gunnar Skoglund 8. april 2016

Druer:                   75 % Pinot Noir, 20 % Pinot Meunier, 5 % Chardonnay.
Anbefales til:     Aperitiff, fingermat med salte canapéer, skalldyr, lyst kjøtt og fisk.
Holdbarhet:       Konsumklar. Kan lagres i 5 år.
Innhold:               Sukker: 11 g./l. – Syre 6,9 g./l. – Alk.vol: 12  %
Varenr.:               75 cl. 30532 (Basis )         37,5 cl. 4004002 (BU)
Pris:                       266,-


Szigeti Brut Sektbomb 12,5 cl

Szigeti er Østerrikes ledende produsent av musserende kvalitets vin. Szigeti spesialiserer seg på musserende vin laget på «single grapes». De fineste, mest modne og sunneste druene blir valgt ut og får en annengangs gjæring på flasker som heter Méthode Traditionnelle.

Drue:                 Grüner Veltliner.
Produsent:      Szigeti Område: Lake Neusiedl, Burgenland Østerrike.
Farge:                Nydelig gyllen farge med lysegrønt skjær.
Duft:                  Frisk aroma av eple med et snev av hvitt pepper.
Smak:                Grüner Veltliner er både delikat og kompleks. Elegant frisk frukt og fin mousseux.
Anbefales til: Ideell aperitiff eller til friske salater.

 

 

 


Klikk her for å lese mer i vår store katalog


Gavetips:

Jeg signer gjerne min bok…

«Vin, det er livet»

…for deg. Tilbudspris 200,-


Bestill boken her



Les mer og bestill Le Nez her



Klikk her for å se en ny episode 9 wine wine


God helg

Logo-vinhuset-nofra web

Med vennlig hilsen
Singnatur-Nicolas blaaVinhandler – Marchand de vins

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66

nicolas@vinhusetnofra.no – www.vinhusetnofra.no
Husk Passord : vinhuset  og brukernavn: vinhuset

Comments are closed.