Litt historie om «pappvinen»

Litt historie om «pappvinen»

Kjære Vinvenn,

Vinmonopolet lanserte pappvin i 1988. En fransk rødvin og en tysk hvitvin, begge på tre liter, samt en tiliters BiB med fransk rødvin var de første i markedet. Emballasjen ble en umiddelbar suksess blant nordmenn, og Vinmonopolets markedsavdeling utlyste en navnekonkurranse for å finne en norsk betegnelse på konseptet.

Forslag som Château de PappTroll-i-eskeDompappBagasjevinOla Dunk og Papurus ble forkastet, og Vinmonopolet holdt seg til den mer innarbeidede betegnelsen Bag-in-Box (BiB).
I 1996 hadde andelen pappvin sunket fra ca.  20 til bare 12 % av det totale vinsalget i Norge. Men rundt årtusenskiftet steg salget derimot dramatisk, og siden 2006 har BiB’ene stått for over halvparten av vinen som selges her til lands.

Godt for miljøet!
Fordelen med pappvinen er at emballasjen veier mindre, har et lavere karbonavtrykk, og er bedre for miljøet enn glassflasker. Når emballasjen er tom, er det lettere å frakte og kvitte seg med papp og plast,  enn med glassflasker!

Ikke tett i pappen!
Nesten all vin inneholder naturlig litt svovel, men de fleste vinene tilsettes også svovel (eller sulfitter). Dette gjøres før tapping, både på flasker og på Bag-in-Box,  for å beskytte vinen mot oksidering etter at den er tappet.
Vin på papp tappes med mer svovel enn vin på flaske. Dette skyldes at tappekranen på plastposen slipper inn ørsmå mengder luft hver gang den åpnes. Plastposen i seg selv er heller ikke like tett som en glassflaske.  Hvitvin tappes med mer svovel enn rødvin. Nesten alt svovel forsvinner helt naturlig med litt lufting i glasset eller i en karaffel.

Thomas Angove

Pappvinen fyller 57 år!
BiB’en  ble funnet opp i 1965, av australske Thomas Angove. To år senere tok en annen australsk vinprodusent patent på en tappekran i plast som tillot tilnærmet lufttett tapping. Oppfinnelsen lever i beste velgående, men Thomas Angove døde i 2010. Han ble i 1994 dekorert av australske myndigheter for sitt bidrag til vinindustrien.

Hvor lang holdbarhet har pappvin?
Holdbarheten for en uåpnet kartong med vin er rundt 12 måneder. Vinen bør oppbevares kjølig, og etter åpning holder den seg i 6 til 8 uker.
En god huskeregel for vin på BiB er å kjøpe vin som er så fersk som mulig. Da smaker den friskest, saftigst og best. Siden holdbarheten er begrenset, lønner det seg å velge en nytappet boks. Men hvordan kan du vite når boksen ble tappet? Jo, det står som regel skrevet på boksen, eller på bagen inne i boksen!
(Kilde: 05/08 og 04/15 Vinbladet)

 Denne uken ønsker jeg å anbefale følgende gode BiB’er!

Domaine Montrose
Familien Coste har produsert vin
på denne eiendommen siden 1701
Sommerens
beste rosévin

Montrose rosé 2021

Ung og saftig, preg av røde bær, urter og sitrus, frisk ettersmak.

Varenr.: 9772506
Pris: Kr 469,90

Les mer og bestill


Cocoon Zinfandel Grand Reserve 2020

Bløt og lett sødmefull, preg av mørke bær, røyk, krydder og vanilje.

Varenr.: 9503306
Pris: Kr 469,90

Les mer og bestill


Grand Reserve Umbala 2021

God fylde, myke tanniner, frisk aroma fra solbær, plommer og litt fat.

Varenr.: 14118006
Pris.: Kr 429,90

Les mer og bestillLes mer om alle våre gode nyheter ved å klikke her, og bla i vår splitter nye katalog.


Skål for sommeren og for det gode liv!

Vinhandler – Marchand de vins


Comments are closed.