Lær mer om det store mangfoldet

Lær mer om det store mangfoldet
og stilene til rosévinene 

Av Valentina Philipps, CMB 

Kjære vinvenn,

Jeg kom nettopp tilbake fra Poreč i Kroatia, der Concours Mondial de Bruxelles (CMB) hadde sin 30. og vellykkede utgave. En av de ansatte der, dyktige Valentina Philipps skrev tidligere i år en spennende artikkel om roséviner fra Languedoc, som inspirerte meg i dagens vintips:

Med 120 000 hektar vingårder langs Middelhavskysten, inkludert en rekke høyder, jordsmonn og klimatiske forhold, samt et svimlende antall druesorter (58!) dyrket under beskyttet opprinnelsesbetegnelse (IGP) kan Pays d’Oc skilte med et av de bredeste utvalgene av roséviner i verden. Enten de er lette, friske og fruktige, eller komplekse og elegante, er roséviner fra vinregionen ekstremt allsidige og tilbyr et bredt spekter av aromaer og smaker.

Den ledende produsenten av roséviner i Frankrike, Pays d’Oc IGP, representerer nesten en tredjedel av landets totale produksjon. Faktisk har roséproduksjonen i regionen mer enn tredoblet seg de siste 20 årene.

Jacques Gravegeal

For å lære mer om det store mangfoldet og stilene til disse rosévinene, intervjuet vi Jacques Gravegeal, president for Pays d’Oc IGPs-produsentorganisasjon.

Hvor mye rosévin produseres årlig i Pays d’Oc IGP?
Generelt står Pays d’Oc-etiketten for 28 prosent av den totale produksjonen av roséviner i Frankrike og er det ledende segmentet. Produksjonen av 2021-årgangen av rosévin utgjør mer enn 1,5 millioner hektoliter eller 30 prosent av den totale produksjonen av Pays d’Oc under beskyttet opprinnelsesbetegnelse. Dette volumet representerer en nedgang sammenliknet med andre årganger siden produksjonen vanligvis utgjør rundt 2 millioner hektoliter. 2021-årgangen er preget av den sterke frosten som vingården ble utsatt for noen måneder før innhøstingen.

Hvordan ser 2022-årgangen ut?
Takket være vårens svært fordelaktige værforhold og en veldig gunstig modning tilbyr 2022-årgangen oss ypperlige roséviner.

Hvordan har rosévinproduksjonen i Pays d’Oc utviklet seg i de siste tiårene?
Siden etableringen av Pays d’Oc IGP-merket i 1987, har rosé utgjort en betydelig og stadig voksende andel av regionens totaltilbud. Faktisk har produksjonsvolumet økt med 342 prosent gjennom 20 år. I perioden 2000 og 2021 økte den fra 460 000 hektoliter til nesten to millioner.

Hva gjør Pays d’Oc roséviner unike?
Regionens hovedstyrke ligger i mangfoldet av tilbudet til forbrukerene, både når det gjelder prisklasser, druesorter og stilarter.

Myndighetenes regler for vindyrking under det offisielle Pays d’Oc IGP-kvalitetsmerket i hele Languedoc-Roussillon, det vil si 120 000 hektar, gir mulighet for bruk av 58 godkjente druesorter, hvorav hele 27 er tillatt for produksjon av rosé. Dette mangfoldet av territorier, klima, strukturer, filosofier, kunnskap og ikke minst druesortenes aromatiske uttrykk gir uendelige kombinasjonsmuligheter: Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Merlot, Grenache Gris, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Disse åtte druetypene utgjør den største delen av vårt roséproduksjon.

Dette tilbudet er preget av kvalitetsviner som passer alle ganer, budsjetter og emballasjepreferanser (metallboks, pappvin, pouch, glassflasker osv.), anledninger og forbruksstiler.

Hva er de typiske drueartene som brukes i rosévinene fra Pays d’Oc IGP?
Av de nevnte 27 tillatte sortene for roséproduksjon er de fire mest brukte Grenache Noir (27 %), Cinsault (22 %), Syrah (20 %) og Merlot (11 %), som samlet utgjør hele 80 prosent av de 27. Den vanligste blandingen er Grenache Noir / Cinsault.
I dag har klimaendringene tvunget vinprodusenter til å tilpasse såkalt historiske røde druesorter, som anses som mer motstandsdyktige mot global oppvarming, til produksjon av roséviner.

Kilde: Concours Mondial de Bruxelles / Valentina Phillips (Les mer)Drikk våren inn i dag!
Et lite tips, avslutningsvis: Møt gjerne vårsolen med et duggfriskt glass av vår friske, meget nicolaromatiske Domaine de Montrose 2022-årgang, som nå er tilgjengelig i alle polutsalg i Norge!


Rosé Mont Rosé – Less is More 2022

Pays d’Oc
Lys lakserosa farge. Friske aromaer av sitrus. Frisk og rund, med hint av jordbæraroma.

Varenr.: 15473301
Pris: Kr 126,90

Les mer her


Domaine de Montrose Rosé 2022

IGP Côtes de Thongue
En lett og naturlig rosa-farge (vill-laksfarge eller løkskall ”pelures d’oignon” på fransk). Nese av ferske og delikate vårdufter og sommerlige bær (jordbær, bjørnebær). Dette er en frisk, men samtidig rund, livlig og velbalansert rosévin med en lang og behagelig ettersmak.

Varenr.: 4820401
Pris: Kr 139,90

Les mer her


Solis Lumen Organic 2021

IGP Pays d’Oc
Lys lakserosa farge. Frisk og fruktig stil, med dufter av små røde bær og sitrus. Rund og velbalansert, med smak av små røde bær og frukter.

Varenr.: 11866701
Pris: Kr 139,90

Les mer her


Ønsker deg en riktig varm og solrik helg!

Comments are closed.