Hvilken vin skal du servere
til julematen i år?
Kjære vinvenn,
Det er ingen tvil om at desember er den måneden da mattradisjoner og drikkekultur settes i høysetet over hele landet. Øl og akevitt har vært trofaste følgesvenner til julemat i mange år, men mange drikker ikke øl, eller tåler ikke brennevin under en hel middag. Vi vil derfor anbefale noen viner som vi synes passer best til tradisjonsrike, norske juleretter.
Til Aperitif
Få en hyggelig start på kvelden. Til aperitiff vil det passe utmerket med denne nydelige Champagnen fra Michel Drappier.
Champagne Drappier Carte d’Or
til kr 339,90 (Basisutvalget) #3053201 Klikk her
eller
Szigeti Brut Sekt Bomb, «Julekule»
Grüner Veltliner Brut #1745703 til kr. 69,90 (BU) klikk her
Lutefisk
Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten (f.eks. med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing, poteter).
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettersmaken. Det beste er å velge en delikat hvitvin fra Bordeaux, eller en god årgangschampagne.
Clos des Lunes Lune d’Argent Bordeaux 2020 til kr 219,90 #12171001 Klikk her
eller
Drappier Grande Sendrée Brut 2010 til kr. 629,90 #1438401 (BU) Klikk her
Ribbetallerken
Ribbe, med brun saus, poteter, rødkål og svisker, er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre.
Louis Max Terres Froides Pinot Noir til kr 139,90 #1218001 (Basisutvalget) Klikk her
eller
Quien Bordeaux til kr. 159,90 # 9913501 (BU) Klikk her
eller
Begali Valpolicella Classico Superiore Ripasso til kr. 189,90 #5950101 (BU) Klikk her
Pinnekjøtt
Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!
Château Panet Saint Emilion Grand Cru fra Bordeaux til kr. 259,90 # 1433001 (Basis) Klikk her
eller
Brunel de la Gardine Cairanne 2019 til kr 195,- #6862101 (BU) Klikk her
Kalkun og kastanjepuré
Her anbefaler jeg sterkt en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, som for eksempel en Pinot Noir fra Burgund.
Louis Max Terres Froides Pinot Noir
til kr 139,90 (Basisutvalget) #1218001 Klikk her
eller
Clos du Phoenix Cuvée de la Citadelle 2012 til kr. 229,90 #11188801 (BU) Klikk her
eller
Louis Max Bourgogne Hautes Cotes de Nuits til kr 219,90 #12657901 (BU) Klikk her
Torsk
Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Rhône.
Begali Valpolicella Classico til kr. 159,90 # 5950001 (i BU) Klikk her
eller
Château Panet Saint Emilion Grand Cru fra Bordeaux til kr. 259,90 # 1433001 (Basis) Klikk her
Rakfisk
Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Côtes de Gascogne-distriktet.
Domaine de Joy til kr. 129,90,- # 1542301 (BU) Klikk her
eller
Frédéric Lornet Cremant de Jura til kr 219,- #13037501 (BU) Klikk her
eller
Champagne Drappier Carte d’Or til kr 339,90 # 3053201 (i Basis) Klikk her
Til dessert og julekaker
Petit Guiraud Gold X-Mas 2015
(37,5 cl) til kr. 192,- # 7845802 (BU) Klikk her
Château Haut-Claverie Sauternes 2018
(37,5 cl) til kr. 149,90 # 1494202 (Basis) Klikk her
Begali Lorenzo Recioto Valpolicella Classico 2006
til kr 329,90 # 5950502 (BU) Klikk her
Etter måltidet
Etter middagen og desserten anbefaler vi som regel et glass med cognac, nytes gjerne sammen med nylaget kaffe.
Erling Skakke XO til kr. 659,90 # 5915001 (BU) Klikk her
Eller en klassisk mikset drink, Gin & Tonic:
Taggiasco ExtraVirgin Gin til kr 475,- # 13037602 Klikk her
Galvanina økologisk Tonic Water ITA til kr 39,-
Ønsker deg en riktig trivelig helg!
Med vennlig hilsen
Vinhandler – Marchand de vins