Hvilke viner skal du velge
til julematen i år?
Kjære Vinvenn,
Det nærmer seg jul igjen, og vi får alltid mange spørsmål fra kundene, om hvilke viner de skal velge til julematen. Vi gjør som tidligere år, og setter opp hele listen med de tradisjonelle norske julerettene, med våre beste vinanbefalinger.

Første gang vi anbefalte vin som et alternativt følge til de norske julerettene var i 1997. Da ble vi møtt med en skeptisk kommentar fra en norsk journalist: «Juleretter passer best med øl og akevitt!!!». Men hva skal folk som er glad i norsk julemat drikke når de ikke setter pris på brennevin eller øl tenkte vi? Heldigvis går verden av og til i riktig retning, og vin passer selvsagt veldig godt til norske juleretter.
Er du ute i litt god tid, kan du også velge fritt blant de beste vinene både fra polets bestillingsutvalg (BU) og fra hyllene (Basis).
God fornøyelse og god helg!
Til Aperitif


Få en hyggelig start på kvelden. Til aperitiff vil det passe utmerket med denne nydelige Champagnen fra Michel Drappier.
Champagne Drappier Carte d’Or
til kr 339,90 (Basisutvalget) #3053201 Klikk her
Lutefisk


Lutefisk er i seg selv ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten (f.eks. med sennepssaus, grov sennep, bacon, ertestuing og poteter).
Vi må derfor ha en vin som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken, og man trenger dermed en hvitvin med litt fedme/fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å ”friske opp” og en god del restsødme i ettersmaken. Det beste er å velge en delikat hvitvin fra Bordeaux, eller en god årgangschampagne.
Clos des Lunes Lune d’Argent
Bordeaux 2020 til kr 295,- #12171001 Klikk her
eller
Drappier Grande Sendrée Brut 2010
til kr. 699,90 #1438401 (BU) Klikk her
Ribbetallerken

Ribbe, med brun saus, poteter, rødkål og svisker, er smaksrikt kjøtt med en saftig og rik tekstur. Her trenger vi en vin som gir en motvekt til fedmen i ribben, men som samtidig kan hente fram smaken av svin. Jeg anbefaler en fruktig hvitvin fra Østerrike, eller en rund rødvin fra et varmt område, med litt restsødme (fire til åtte gram per liter), litt krydder og en god og frisk syre.

Gmeinböck Grüner Weltliner Ried Waldberg
til kr 179,90 #14694501 (BU) klikk her
eller
Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes
til kr 319,90 #14793701 (Basisutvalget) Klikk her
eller
L’Arco Rosso del Veronese 2019 Klikk her
Til kr 209,90 # 9079101 (BU)
Pinnekjøtt


Smaksrikt kjøtt med mye salt og fedme. Pinnekjøtt passer best til en smaksrik og saftig vin rikelig med garvestoffer for å kunne absorbere litt av smaken og saltet, og kombinere sin fruktkarakter med duftene og smaken fra pinnekjøtt. Viner laget av Cabernet-druer egner seg veldig bra til denne fantastiske retten!
Champagne Drappier Grande Sendrée 2012
Til kr 699,90 #1438401 (BU) Klikk her
eller
Château Panet Saint Emilion Grand Cru
fra Bordeaux til kr. 259,90 #1433001 (Basis) Klikk her
Kalkun og kastanjepuré


Til denne retten anbefaler vi en ung, fruktig, krydret, solbær-, bjørnebær- eller kirsebæraktig vin, men som samtidig er strukturert og har nok garvestoffer, som for eksempel en rødvin fra Libanon. Hvis du foretrekker hvitvin, vil jeg absolutt anbefale vår nye Cabriz Encrusado Reserva fra Portugal:
Cabriz Reserva Branc Encruzado 2020
Til kr 179,90 # 14578601 (Basis) Klikk her
eller
Clos du Phoenix Cuvée de la Citadelle 2014
til kr. 229,90 #11188801 (BU) Klikk her
Torsk


Torsk er en deilig fisk med en fin fasthet og konsistens, med en saftig og flott smak. Det beste er å nyte den sammen med en fruktig rødvin med middels fylde og middels garvestoffer – for eksempel en ung Bordeaux, Valpolicella, eller en ung Burgund.
Arnaud Baillot Bourgogne Pinot Noir
Til kr 279,90 #13458401 (BU) Klikk her
eller
Begali Valpolicella Classico 2020
til kr. 165,- #5950001 (i BU) Klikk her
Rakfisk


Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østerrikske Grüner Veltliner viner. Prøv gjerne også en frisk vin som dufter av blomster, sitrus og eksotiske frukter!
Frédéric Lornet Cremant de Jura
til kr 199,- #13037501 (BU) Klikk her
eller
Champagne Drappier Carte d’Or
til kr 339,90 #3053201 (i Basis) Klikk


Til dessert og julekaker
Petit Guiraud Gold X-Mas 2015
(37,5 cl) til kr. 195,- #7845802 (BU) Klikk her
eller
Château Haut-Claverie Sauternes 2018
(37,5 cl) til kr. 159,90 #1494202 (Basis) Klikk her
eller
Begali Lorenzo Recioto Valpolicella Classico 2006
til kr 299,90 #5950502 (BU) Klikk her
Etter måltidet

Etter middagen og desserten anbefaler vi som regel et glass med cognac, nytes gjerne sammen med nylaget kaffe.
Erling Skakke XO til kr. 679,90 #5915001 (BU) Klikk her
Eller en klassisk mikset drink, Gin & Tonic:
Taggiasco ExtraVirgin Gin
til kr 479,90 #13037602 Klikk her
Galvanina økologisk Tonic Water ITA
til kr 39,-

Flere gode juletilbud finner
du i vår nettbutikk!
Jeg ønsker deg en veldig god helg

