HVA ER VIN?

HVA ER VIN?

Per definisjon er vin «en alkoholholdig drikk som fremstilles ved gjæring av druesaft, og drueplanten tilhører familien vitis vinifera».
Ingen andre drikker kan med rette kalles vin, og jeg kan nevne to eksempler som får mine få gjenværende hår til å reise seg på hodet mitt: «solbærvin» (som er fruktvin) eller «alkoholfri vin» (som er … jeg vet ikke hva).

Ordet vin stammer fra India, fra mange tusen år før Kristus, fra ordet vêna, som betyr elsket i sanskrit. Vêna førte til variantene vinum i latin, vin i fransk, vino i russisk, italiensk og spansk, wein i tysk, wine i engelsk eller vinho i portugisisk.
Drikken vêna var dog ikke fremstilt av druer, men av røtter. Den ble brukt for å komme i transe og nærme seg de lokale gudene. En tilsvarende rus ble senere brukt i Hellas for å ære Dionysos, og da selvsagt med vin laget av druer. Mye tyder på at vinen ikke bare har én vugge, men flere. At den ble oppdaget eller oppfunnet mer eller mindre samtidig i helt forskjellige land, i forskjellige verdensdeler. For mens en del funn peker på India eller Egypt som vinens fødested, er det eksempelvis Georgia som etter kristen religion kanskje må anses å være det eldste vindistriktet i verden. Dette fordi Noas ark strandet på toppen av Araratfjellet i Kaukasus og han lagde som kjent sin vin nettopp der. (Hvis du kan din geografi, vil du kanskje innvende at Ararat ligger i Tyrkia, og du har selvfølgelig rett. Men på den tiden omfattet Georgia også nevnte fjell.) Og at Georgia har en nær tilknytning til vin, ser vi blant annet av det billedvakre georgiske alfabetet.
Bokstavene er åpenbart direkte inspirert av drueplantens skudd der de slynger seg mot lyset og et nytt festepunkt. Alfabetet her kalles vin ghvino, et navn som også stammer direkte fra vêna i sanskrit.


Dette vintipset er hentet fra min Vinbok nr 2, «Vin, det er livet!» ønsker du å lese og lære mer om dette, så kan boken enkelt bestilles i vår nettbutikk, ved å klikke her.Valérie Courrèges

These wines are born from Valérie’s desire to work her own vines and realise her own project after a full career as a winemaker for prestigious domains around the world. Using organic and biodynamic principles, her aim is to preserve the natural expression of the grape with minimal intervention and to show the authentic expression of the terroir rather than the person behind the wine.

“The best wines are made in the vineyard.”


Denne uken vil jeg anbefale deg å prøve disse vinene:


Valérie Courrèges Ocrement-Dit Cahors

Mørke frukter og bæraromaer. Kompleks, med fin fylde, myke, integrerte tanniner og lang ettersmak.

Varenr.: 13458501
Kr 209,90

Les mer her


Frédéric Lornet Arbois Naturé

Balansert og frisk, god konsentrasjon. Lang ettersmak.

Varenr.: 12710001
Kr 249,90

Les mer her.


Med dette ønsker jeg dere en riktig trivelig helg!


Comments are closed.