Hva er en god vin og en god årgang?

Hva er en god vin og en god årgang?

Kjære vinvenn,

I løpet av de siste 5 årene har franske vinbønder hatt svært vanskelige værforhold, og det ble veldig dramatisk i 2021 (særlig i distriktene Bourgogne, Mâcon, Sancerre…).
Hvert år, i løpet av denne uken har de 3 hellige menn, Saint Mamert, Saint Pancrace og Saint Servais sin navnedag 11. 12. og 13 mai. Det er de meget fryktede «ishelgenene», Les Saints de Glace, på fransk. Ifølge tradisjonen er dette de siste tre dagene der frost og kulde plutselig kan ramme og ødelegge en hel vinproduksjon (dette skjedde faktisk i 2021, da vinplantene hadde begynt å blomstre). Dette er en svært utbredt tro blant de franske vinbøndene, og den har sine røtter helt tilbake til middelalderen.

Mens vi håper på det beste for den kommende årgangen, har jeg lyst å svare på to gode spørsmål:
Hva er en god vin og en god årgang?
I den forbindelse er det viktig å huske at smaken er noe som utvikler seg, og som man kan lære og trene gjennom hele livet. Det også svært viktig å huske at smaken er en personlig og subjektiv sak!
Når jeg holder vinforedrag i Norge, har jeg med meg anerkjente og gode viner, som av og til ikke faller helt i smak hos alle. Disse vinene inneholder stort sett lite sukker, og har en god struktur (garvestoffer). Jeg står der foran et publikum som stort sett smaker på vinen uten mat, og som svarer med «grimaser» etter den første slurken! Derfor har jeg valgt å kalle disse (med ironi) for «grimaseviner».
Disse vinene faller ikke helt i smak hos de fleste, fordi folk flest faller først for sødme, og ikke for syre i vinen. Å sette pris på god syre, tanniner eller garvestoffer, er noe man venner seg til og blir lært opp til. De fleste begynner sin ferd i vinverden med hvitvin med en del restsukker. Så går de videre til tørre og aromatiske hvite viner. Når de begynner med rødvin, er det ofte runde, snille, eikepreget (chips for det meste) og søtladen. Det tar en stund før man går videre til det som jeg kaller for «store viner». Dette uttrykket har ingenting med flaskestørrelse å gjøre.

En god vin er et resultat av et godt samarbeid mellom naturen (jordsmonn, vinplanter …) og en dyktig, visjonær og erfaren produsent som vet nøyaktig hvilken vin skal produseres i forhold til årgangen og på sin vinmark. Og litt flaks. Flaks er en naturlig del av livet og oss mennesker, men styrer ikke naturen.
En god årgang er mulig når de 4 årstidene går som en klokke (naturen liker ikke å bli presset eller forhastet) og det må være fravær av vårfrost, råte, hagl, for lange sol- eller tørkeperioder og skadedyr. Naturen må gå sin «naturlige» gang og vinprodusenten skal bare være en medhjelper til vinmarkene, slik at de kan uttrykke det beste av seg selv gjennom best mulig råstoff, dvs. flotte druer.

Hva er en god årgang?

Vinmonopolet beskriver veldig godt årgang-konseptet med følgende ord:
«Hva er det som skiller de eksepsjonelt gode årgangene fra de som er middels eller direkte dårlige?
Når man ser på ulike årgangsrapporter og hva de framhever ved de gode årgangene, er naturlig nok det å få modne druer helt essensielt. Fravær av vårfrost, råte, hagl og skadedyr er dessverre sjelden, men det er heller ikke fatalt om dette skulle inntreffe. Avlingene blir mindre, men god sortering av druene kan gi topp viner selv i vanskelige årganger. Gode årganger gir bra kjøp i alle prisklasser, når både kvalitet og kvantitet er på plass. Men det er ikke nødvendigvis disse som gir de legendariske årgangene for toppvinene. Det gode været og varmen som gagner hele regionen, kan bli vel mye for grand cru-parsellene.
Ideen om at årgangsvin skal være et uttrykk for naturens velsignelser og forbannelser, fra blomstring til innhøsting, passer godt med våre romantiske forestillinger om bondens liv. Men det er ikke slik at man lar året gå sin gang og håper på det beste. Mye arbeid legges ned i vinmarken for å optimalisere eller redde en årgang. Sammensetning av vin fra ulike vinmarker og druesorter er ofte helt nødvendig for å kunne levere det produktet som sikrer salt i maten og utbytte til aksjonærene.

I Bordeaux vil blant annet forholdet mellom Cabernet og Merlot reflektere dette. I tillegg kommer alle de tekniske måtene å justere en årgang på når det gjelder syre, sukker, tannin og ekstrakt. Likevel er ikke årgangsbegrepet meningsløst. Årgangen er tallet produsenten skal måles mot, ikke om han klarer å lage lik vin år etter år, men hvordan han har løst utfordringene med den enkelte årgang.
I de beste årgangene har vinåret vært godt for hele eller store deler av området. Dette gir som regel god vin i alle prisklasser. Nesten all vin som selges på flaske på Vinmonopolet, kommer med årgang. Hva er en god årgang for deg? Varme årganger gir vin med smak av godt moden frukt og moderat med syre. Kjølige årganger gir vin med høyere friskhet og en kjøligere aromaprofil med innslag av mineraler. Dårlige årganger gir ubalanserte viner.»

For å oppsummere det veldig enkelt
En god vin er en vin som er blitt laget på en best mulig måte. En god vin i en god årgang er en vin som er blitt laget på en best mulig måte i en optimal årgang.
Her finner du årgangstabellen for 2010 til 2018 
(kilde: vinmonopolet.no)Det er bare noen dager igjen til 17. mai, og dette er den store festdagen i året
hvor glassene virkelig skal fylles med gode bobler!
Vi har plukket ut de beste kjøpene i basisutvalget til Vinmonopolet,
og en fra bestillingsutvalget, som finnes i hyllene i flere butikker:

 Casabianca Prosecco Brut DoC                  

Ren og frisk duft. Hint av eple, bergamott og andre sitrusfrukter. Aromaer av friske blomster med et markert hint av rose. Frisk, tørr, myk og ren ettersmak.

Varenr.: 1400301 (BU)
Pris: 149,90

Klikk for å lese mer og bestille

 


Grand-Housteau Crémant de Bordeaux Brut

AOC Crémant de Bordeaux – SaS Celene

Gylden farge med flotte, intense, smale og rette bobler. Elegant kombinasjon av floralske
(akasietre og andre hvite blomster) og sitrusdufter (grapefrukt og sitron). Vinen er frisk og fruktig i munnen, med litt ristet kaffe og krydder, og etterlater en følelse av velvære.

Varenr.: 865401 (BU)
Pris: 255,-

Klikk for å lese mer og bestille


Champagne Drappier Carte d’Or

Nytt navn og ny etikett, men samme gode champagne som den tidligere Carte Blanche. Ren mineralsk duft med en del frukt som gule epler og modne bær. Delikat snev av nøtter og sitrus. Myk og lang fruktsmak, modent, balansert anslag, bra mousse, delikate aromaer, avrundet syre og veldig behagelig ettersmak.
Varenr.: 3053201 (Basis – K6) 75 cl.
Pris 339,90

Klikk for å lese mer og bestille


Vi ønsker dere en sprudlende og fin 17 mai feiring!
Hurra for Norge!

Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.