Fredens vin fra Lafite Rothschild 1918
og historien til Château Kirwan
Kjære Vinvenn,
En dag i februar 2018 ble jeg invitert til vinlunsj hos Yann Schÿler, en god venn i Bordeaux. Han hadde forespeilet meg at vennskapets øyeblikk skulle krydres med nytelse av «én ung og én gammel vin», som han uttrykte det. La det være sagt: Når Yann Schÿler inviterer på en vinopplevelse, vanker det god vin, uten unntak. Ofte en eksepsjonelt god vin. Så jeg var forventningsfull.
Omgivelsene var perfekte. Det vakre huset og hagen hans, like utenfor byen, omkranset av vakre eiketrær, og en dramatisk, lav himmel full av tunge, raske, hvite og grå skyer, som boltret seg på den ellers knallblå himmelen. Før vi gikk inn, stod vi et øyeblikk stille sammen og nøt varmen fra den lave vintersolen og det milde suset fra eiketrærne. I slike stunder blir ord overflødige, selv for en som bærer både franske og bergenske gener. Et sakralt øyeblikk i påvente av en forestående magisk hendelse.
Yann reiser seg opp og drar frem den første flasken, en Mouton d’Armailhac 1928. Jeg tror nesten ikke mine egne øyne: En nitti år gammel vin! Jeg bryter stillheten: «Dette er jo fantastisk Yann, men burde vi ikke smake den yngste vinen først?» Med et smil, tydelig veldig fornøyd over at jeg gikk rett i hans hyggelige felle, svarte han: «Men dette er den yngste vinen!» Han trekker forsiktig frem en flaske til, den er støvete, og han holder den frem for meg med begge armene, slik man løfter et barn fram i dåpen. «Etterpå skal vi drikke og nyte, altså ikke smake på, fredens vin! En Lafite-Rothschild 1918!»Vi går inn på kjøkkenet, og han dekanterer forsiktig begge vinene, for å unngå å få med den store mengden bunnfall i glassene, et naturlig resultat av et århundre med uforstyrret lagring i hans familiekjeller. Jeg er vitne til ren magi og føler meg veldig privilegert som får nyte en vin som har reist gjennom alle epokene og som, på en måte, ble spart for meg. Yann sier, med høytidelig stemme: «Dette er vår felles arv, et stykke flytende historie. Du kan se, røre, lukte og smake på fortiden. Men husk at dette skal nytes, uten å tenke på prislappen og det kommersielle.» Han tar en pause og setter nesen sin i glasset og lukker øynene. Når han åpner dem, ser han på meg og sier: «Jeg er glad for å kunne dele denne fredens vin med deg. Husk at den er laget utelukkende av kvinner, som plukket druene, presset og laget vinen. Alle menn var jo i krigen den gangen, og etter fire år med en av verdens blodigste kriger ble fredsavtalen signert 11. november 1918. Fredens vin!»
Så kommer det store øyeblikket, og jeg får skjenket et glass.
La meg si en siste ting for å avslutte: jeg hadde aldri hatt råd eller samvittighet til å åpne en så dyr og sjelden flaske, godt at andre har mer mot enn meg til akkurat dette…
Dette er et utdrag av et av de 79 kapitlene i min tredje vinbok «Vindundelig» som kan kjøpes på juletilbud i vår nettbutikk: www.vindunderlig.no
Denne uken vil jeg anbefale deg
to nydelige rødviner fra Schröder & Schÿler!
Varenummer 12337301
Kr 652,10
Maison Schröder & Schÿlers historie går helt tilbake til år 1739, og historien startet da John Collingwood kjøpte «Lassalle» i 1751. I 1760 ga han det videre til svigersønnen Mark Kirwan, en irsk forretningsmann. Vingården får da navnet Château Kirwan. I 1855 ble slottet klassifisert med Grand Cru Classé. I 1925 kjøpte familien Schÿler slottet på auksjon. Schÿler familien har vært bosatt i Bordeaux siden 1739, og har lang historie som vinhandlere.
Les mer om dette på deres hjemmeside: www.schroder-schyler.com
I dag er det Yann Schÿler (bildet) som eier og driver stedet, sammen med sin familie. Yann Schÿler er også «negociant» av vin fra flere Petit Château og Grand Crus Château.
Blant annet dette meget gode kjøpet:
Château Fourcas Hosten 2011
Myk og rund i munnen, velutviklet. Fin lengde med toner av lær.
Varenummer: 7790701
Kr 269,90
Med dette ønsker jeg deg en god (fredelig) helg, og som alltid med noe godt i glasset!