Er vin på kartong like god som

Er vin på kartong like god som vin
på flaske og hva er oksidering ?

Kjære vinvenn,

Ofte får jeg spørsmålet om vin på kartong (BiB) er like bra som vin på flaske? Svaret er  ganske nyansert, og er litt avhengig av hva slags vin du i utgangspunktet har i flasken.
I gamle dager (les før 13. mars 2020) snakket jeg ofte med vinentusiaster som hadde sluttet å kjøpe vin på kartong etter en del skuffelser. De hadde forelsket seg i en god flaske og kjøpt tilsvarende kartong, men fikk en annen vinopplevelse.

Skal du velge en god vin fra kartong må du være spesielt obs på flere ting:

 1. Du skal kjøpe fra en anerkjent kvalitetsprodusent der du eventuelt kan spørre importøren i Norge om vinen på flasken og på kartongen er den samme.
 2. Du må også huske at vinen på kartongen ikke er ment for lagring, og når du kjøper kvalitets viner på kartong må du vite hva du skal forvente: nemlig unge, friske og fruktige viner, eller så å si viner som er basert på de primære aromaene i duften og smaken.  

  Dette er dufter som kommer direkte fra druene. Mer eller mindre markerte/distinkte ut ifra sine respektive årganger og distrikter. Duft av solbær finnes i Merlot,  dufter av paprika og grønn pepper i Cabernet,  dufter av lind og akasie i Chenin Blanc fra Vouvray, dufter av roser i Gewürztraminer fra Alsace,  dufter av bringebær i Pinot Noir fra Burgund, og så videre.

Primære aromaer inndeles i tre kategorier:

  • Fruktig: I hvitvin: Sitrus, grapefrukt, appelsin og muskat …
  • Fruktig: I rødvin: Bringebær, blåbær, rips, solbær, og kirsebær …
  • Blomsteraktig: Akasie, lind, roser, fiol
  • Vegetabilsk: Grønn pepper, pinje, timian, paprika …

Mange har spurt meg om de ulike duftene og smakene i vin,  alt fra sitrus, muskat og solbær til pinje, paprika og tobakk, kommer fra tilsatte frukter og plantedeler.
Svaret er heldigvis nei! Noen viner har jo dufter av asfalt, diesel, svett lær, kattepiss, hestesvette, råtnende løv og våt jord …Disse aromaene og smaksstoffene ligger allerede latent i de ulike druene når de høstes, avhengig av druens egenkarakter og de lokale vekstvilkårene som jordsmonn, luftforhold (tørr, støvete innlandsluft eller fuktig, saltholdig luft fra havet) og så videre. Og så skapes/frigjøres de under de ulike fasene av produksjonen, og under lagring. Det er faktisk kun eikesmaken som er ”tilsatt” i den forstand at vinen lagres på eikefat, som er ment å skulle avsette litt av sin karakteristiske smak i vinen. Vin smaker merkelig nok ikke mye av drue!

3. Du skal også sjekke tappedatoen under boksen, og den bør ikke være over 6 måneder gammel. Årsaken til dette er at vin tappet på poser i kartong oksiderer raskere enn tilsvarende vin på glassflaske. For å øke holdbarheten tilsettes det derfor mer svovel i vin på kartong. Dette er ikke farlig, og det meste av svovelen forsvinner av seg selv ut i luften, når du har snudd glasset 2, 3 ganger for å lufte vinen. Når boksen er åpnet, skal den ikke  stå mer enn 3 uker (men dette er sjeldent et stort problem). Oppbevarer du kartongen kjølig, vil den holde seg bedre og lengre.

Oksidering!
Oksidert vin kan lukte som brune bananer eller epler, lim eller neglelakkfjerner. Dette er en litt mer stikkende og kjemisk duft, enn det innestengte, mugne, kjellerpreget som kjennes hvis vinen har korkfeil. Det som har skjedd, er at vinen har fått tilgang på for mye oksygen.
All vin blir til eddik når den blir gammel. Men en oksidert vin har «blitt gammel» for fort. Den skal egentlig være frisk, ung og livlig men har «rustet» altfor raskt.
Vi kan også sammenlikne oksidert vin med bær og frukt som står for lenge på kjøkkenbenken og blir brune. Tenk på brune bananer, brune epleskrotter eller jordbær som blir brune i kantene. Den friske fruktigheten erstattes av noe jordlig og nesten kjemisk. Går dette alt for langt, lukter det til slutt eddik.
Kilde: vinmonopolet.no


Denne uken starter vinterferien, og vi vil gjerne anbefale deg noen  ekstra gode Bag in Box viner.


Andrea og Jean-Christophe Lobre eiere og vinmakere!

Aubrade le Prestige 2020

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers

Blek, gul farge, med lys-grønne hint. Uttrykksfull og fruktig duft, med intense aromaer fra hvite blomster. Veldig aromatisk i munnen, intens, frisk og middels fyldig.Lang og flott ettersmak.

Varenr.: 3593806 
Kr. 409,90 BiB 3 liter (BU)

Varenr.: 3800701
Kr. 129,90 75 cl. (BU)

Druer: 70% Sauvignon Blanc, 15% Sémillon, 15% Muscadelle
Passer til aperitiff, fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Klikk for å lese mer og bestille


Denis Crespo,  vinmaker.

Cave de Cairanne I’insouciante 

 

AOP Côtes-du-Rhône
Nydelig granatrød farge. Fruktige aromaer fra kirsebær, solbær, og roser. Rund og silkeaktig stil, og med god balanse. Frisk avslutning med toner av solbær og fiken.

Varenr.: 11187306 BiB 3 liter
Kr. 495,- (BU)
Varenr.: 11187301 75 cl.
Kr. 159,90 (BU)

Drue: Grenache
Passer  både til pizza, pasta og kjøttretter, men også godt med et glass foran peisen!

Klikk for å lese mer og bestille


Jean Francois Joliette, vinmaker.

Beaujolais Grande Cuvée rouge 

AOP Beaujolais
Livlig rødlilla farge. Elegant, frisk og saftig beaujolais. God konsentrasjon, med røde og mørke frukter. Myk, frisk og rund, med lang ettersmak. En elegant boksvin, både på smaken og i utseende.

Varenr.: 11187506
Kr. 469,90 (BU)

Drue: Gamay
Passer til grillet kjøtt, kylling og modne oster.

Klikk  for å lese mer og bestille


Vi håper med dette vinterferien er  i «boks» !

 

Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.