Det beste fra Burgund på 6 dager – del 2 –

Det beste fra Burgund på 6 dager
–  del 2 –
følg oss på turen …

Kjære Vinnven

Her følger andre del av reisebrevet fra vår lærerike og inspirerende vinreise i Burgund

Dag 4 Vi fortsetter vår ferd i Burgund fra sør til nord og legger på vår fjerde reisedag turen innom Domaine Arnoux Père & Fils i Chorey-lès-Beaune (Père & Fils betyr stadig Far og Sønn).

Litt Arnoux-historie
I flere generasjoner har Domaine Arnoux Père & Fils holdt til i landsbyen Chorey-lès-Beaune. Her viderefører de sine tradisjoner for burgundvin. Vingården ble grunnlagt av René Arnoux, og senere tok hans sønner Michel og Rémi over. Siden overtagelsen har de utvidet og utviklet stedet. I 1990 ble nevøen Pascal tatt med i prosjektet av sine onkler, og han produserte sin første årgang i 2007. Siden dette har han ledet vingården, godt støttet av sin kone, Caroline, og datteren, Audrey. (Navnedelen «Père & Fils» burde dermed i likestillingens navn vært byttet ut med Père & Fille.) Pascal kombinerer tradisjonell «savoir-faire» (fagkunnskap) og ny teknologi for både å ta vare på vingården og kunne tilby viner av høy kvalitet til en rimelig pris. Domaine Arnoux dekker i dag over 20 hektar, fordelt på landsbyene Chorey-lès-Beaune, Savigny-lès-Beaune, Aloxe-Corton, Beaune og Pernand Vergelesses. Vinrankene drar alle stor nytte av disse appellasjonenes rikholdige (men alle særegne) jordsmonn, og leverer helt ulike vinkvaliteter alt fra ordinære viner til Premiers Crus og Grands Crus. Alle deres viner både lages med egenproduserte druer og tappes på flaske på vingården.

Arnoux’ vingårds filosofi
For å si det med eiernes egne ord: «Å ta vare på vingården er fortsatt høyt prioritert. Vi bestemte oss for å bruke kun bærekraftige vindyrkingsmetoder for å kunne garantere en høy kvalitet, hele veien fra vingården til ferdige flasker, også i fremtiden. Mer enn noen gang vektlegger vi å anskaffe og bruke de minst skadelige plantevernmidlene, for å behandle våre terroaer med respekt. Fra 2021 har eiendommen blitt sertifisert «Haute Valeur Environnementale», beviset på vårt reelle miljøengasjement. Vedlikeholdet av jordsmonnet er helt nødvendig for å kunne bevare de ulike terroarene og deres mikroklimaer. Året rundt pløyer vi jordstykkene, for å forbedre strukturen i jordsmonnet.

Takket være skånsom drift og god ivaretakelse av vingården kan vi høste våre druer på deres optimale modenhetsnivå. Vi beskjærer stokkene våre med «Guyot-metoden», slik at de blir høye og bærer mye frukt og for å unngå sykdommer samt forlenge innhøstingsperioden. I tillegg velger vi å jobbe oftest mulig med hendene – også i vårsesongen, for eksempel med beskjæringen. Da blir det lettere å jobbe skånsomt og mer presist og slik optimalisere utbyttet og få druer av topp kvalitet.

Hver høst ankommer det cirka femti personer til gården vår for å hjelpe til med drueplukkingen, som skjer hel-manuelt. Selve druesorteringen – der ikke-perfekte druer fjernes – er viktig og helt avgjørende for vinkvaliteten. Som med all tilberedning av mat og drikke er ikke minst vinens kvalitet svært avhengig av råvarer med ypperste klasse. Sorteringen foregår på et langsomtgående rullebånd.»
Les mer om alle denne gårdens viner ved å trykke på følgende lenke: Domaine Arnoux Père & Fils – Vinhuset NoFra

Château de Fleys i Chablis

I mer enn ti år har vi lett etter en god chablisprodusent, og falt pladask da vi avsluttet reisen med et besøk hos Château de Fleys og smakte hele sortimentet deres.
Klimaet i Chablis, som ligger lenger nord, er naturlig nok kjøligere enn i Côte d’Or, med økt risiko for frostskader (som i årgang 2021) og senere avlinger. Jorden består av kalkstein dekket med enten draupneskifer eller portlandialeire, som begge oppsto i juraperioden. Draupneskifer er en kalkholdig leire som regnes som det mest ettertraktede jordsmonnet i Chablis. Chardonnay er faktisk den eneste druen som det er lov å plante i Chablis-distriktet.

Denne vingården er familiedrevet og består av to brødre og en søster, alle med familienavnet Philippon. De har drevet eiendommen siden slutten av 1800-tallet i kommunen Fleys, som ligger sentralt i Chablis-distriktet. Gården har unik enerett på sin høyst eksklusive vinmark (i Burgund kalt Monopole, for Fleys’ vedkommende også kalt «Le clos du Château»). I tillegg tilbyr gården to cru-viner: «Mont de Milieu» og «Les fourneaux».
I desember 2021 ble gården kåret til Årets vinmarker i Burgund av bladet «Bourgogne aujourd’hui», de ble «Ukens viner» i Apéritif og har også fått mange andre gode anmeldelser.
Best av alt er filosofien som betegner hele produksjonen fra den enkleste chablis til cru-vinene – som alle kan nytes til virkelig uslåelige priser.
Vi importerer så å si alle gårdens vintyper til Norge og kjøper nesten samtlige av deres 2000 årlig produserte flasker med Monopole Clos du Chàteau!
Les mer om alle denne gårdens viner ved å trykke på følgende lenke: Château de Fleys – Winederful

«Terroarkonseptets opprinnelse»
Jeg vil gjerne benytte anledningen til å avlive myten om at de fleste munkene i den kristne kirke var alkoholiserte til enhver tid gjennom hele middelalderen (som regnes å vare fra år 500 til 1500 e.Kr.). Takket være Bernhard av Menthon, stoppet dette i det 11. århundre. Han var en burgundisk prest og grunnlegger av både St. Bernards Hospits og Cistercienser-munkeordenen. Ordenen bygget opp en institusjon som vokste seg sterk og mektig, og dens kultur kan oppsummeres med asketisk livsførsel, metodisk tenkning og praktisk handling. Selv om cistercienserne ikke drakk mye, er det de som også står bak oppbyggingen av hele Burgund-vinkulturen og dens presise inndeling i helt lokale klimasoner som gjelder den dag i dag. Det ble hevdet at de ikke smakte spesielt mye på vinen, men desto oftere på jorden (la terre). Man kan jo dermed lure om det var disse karene som på denne måten ble opphavet til terroarbegrepet?
Kilde: P. Miquel, La vie monastique selon Saint-Benoît, Paris, Beauchesne, 1980.

Takk til alle dere som ble med på denne turen gjennom Burgunds forskjellige vindistrikter og -gårder. Vi håper du får anledning til å foreta turen «på ekte» en gang!
Det er påske, og til påskekosen
anbefaler jeg noen nydelige viner fra Burgund:


Domaine Arnoux Chorey-lès-Beaune les Confrélins 2021

Frisk, mineralsk og fruktig. Lang og god ettersmak

Varenr.: 7775301
kr 375,-

Les mer og bestill her


Domaine Arnoux Chorey-lès-Beaune Les Beaumonts 2021

Lang og behagelig ettersmak. Passer ypperlig til lam.

Varenr.: 7775201
kr 365,-

Les mer og bestill her


Château de Fleys Chablis Monopole Le Clos du Château 2021

Smak av fersken, sitrus og blomster. Lang ettersmak.

Varenr.: 13037901
kr 319,90

Les mer og bestill her


Château de Fleys  Chablis 1er cru Les Fourneaux 2022

Frisk og fruktig aroma av ananas og sitrus. Smak av mineraler, lang ettersmak.

Varenr.: 13038001
kr  349,90

Les mer og bestill her


Château de Fleys Chablis 1er Cru Mont de Milieu Vieilles Vignes 2021

Litt fyldig og moden frukt, balansert med lang ettersmak.

Varenr.: 13038201
kr 419,90

Les mer og bestill her


Jeg ønsker deg en fin helg, og en vindunderlig påskeferie når den kommer!


VINSMAKING I OSLO 15. APRIL

«Tour de France» med David Serode

Opplev ni smakfulle viner fra kjente regioner som Burgund, Bordeaux og Rhône, til skjulte perler fra Frankrikes minste vinregion – Jura.  

  • Ni viner fra åtte franske vinregioner

    Bestill sammen med dem du vil sitte med. Send en epost til kurs@aperitif.no dersom du vil sitte sammen med noen som har bestilt for seg selv.
    OBS: Vennligst ikke møt opp tidligere enn 20 minutter før kursstart.

Mandag 15. april 2024

Les mer her


Comments are closed.