Boblende glad til 17.mai 2020!

Boblende glad til 17.mai 2020!

Kjære Vinvenn,

Det blir en litt annerledes 17. mai i år, så boblene i glasset bør muntre oss ekstra godt opp og smake enda bedre.
Jeg blir ofte spurt om hvorfor særlig champagne, men også bobleviner som prosecco, cava, crémant, sekt og spumante er knyttet til dåp (for både mennesker og båter), frierier og bryllup (et bryllup uten champagne varer forresten aldri særlig lenge) og til store fester!

Egentlig passer det godt med musserende til alle de store gledesøyeblikkene i livet, og svaret er ikke spesielt vanskelig. Disse vinene er som skreddersydd for å skape og forsterke glede. Tenk bare på uttrykket «boblende glad»! Vi har alle positive forhold til bobler,  ikke bare til vin. Boblene i vinen og det å være boblende glad er faktisk bare et pussig sammentreff. Når noe er i full kok, bobler det over, bokstavelig talt, et bilde på overskuddsenergi. Dette overfører vi til en beskrivelse av det menneskelige sinn, som jo også formelig kan boble over av fryd.

«Den som tror at
uttrykket «boblende glad»
er
tilfeldig, har ikke
drukket 
ekte champagne!»

Ukjent poet fra Bislett

Boblenes hemmelighet
Men hva er det med boblevinen som gjør oss så boblende glade? går boblene opp i hjernen vår? Aldeles ikke. Men kullsyren i alkoholen har den effekten at alkoholen slipper fortere ut av magesekken slik at den tas mye fortere opp i tarmsystemet. Hvorfor? Fordi kullsyren får portneren til å slappe av. Hvem er så portneren? Jo, det er den lille ringmuskelen (latin: pylorus) som finnes ved utgangen av magesekken vår og normalt bare slipper ut litt og litt av innholdet fra den. Men portneren er altså svak for kullsyre, bokstavelig talt, og åpner seg da fullt og helt.
Og dermed skapes det en rask tilførsel av alkohol til hjernen, og vipps, plutselig er vi i lykkeland og blir glade og fnisete. Nettopp av denne grunnen er nok bobler ekstra populære i romantiske sammenhenger også; mon tro om ikke en amorøs beiler er ganske klar over at «meddrikkeren» blir ekstra glad av akkurat denne typen drikk?

Hvorfor skjer så ikke det samme med øl, som jo også har kullsyre? Øl er selvsagt mye svakere, og det har som regel bare én tredjedel så mye alkohol, og dessuten kan man jo lett føle seg tung og full i magen og  og det gir ikke den beste festfølelsen.


Disse linjene er hentet fra min siste bok,
som trygt og godt kan kjøpes i vår nettbutikk: www.vindunderlig.no


Drappier Carte d’Or Brut

Litt utviklet og rik stil, preg av røde bær og krydder. Lang og svakt bitter ettersmak.

Varenr.: 3053201 

Gavepakning

Kr. 319,90 75 cl

Varenr.: 3053205
Kr. 699,90 – 150 cl – Magnum

Varenr.: 4004002
Kr. 185,00 – 37.5 cl

Klikk her for å lese mer på polets hjemmesider,


Ch. Grand Housteau
Crémant de Bordeaux Brut

Ren og fruktig, preg av sitrus og grønt eple, hint av kjeks i ettersmaken.

Varenr: 865401
Kr. 149,90 –
75 cl

Klikk her for å lese mer på polets hjemmesider.


Casabianca Valdobbiadene
Prosecco Superiore Brut

Ung og fruktig, preg av pære, sitrus og urter.

Varenr.:1400301 
Kr. 139,90 –
75 cl

Klikk her for å lese mer på polets hjemmesider.


Med dette ønsker jeg dere en riktig boblende 17 mai!


Vinhandler – Marchand de vins

Comments are closed.