Aubrade Le Prestige – en skjult skatt fra Bordeaux

Aubrade Le Prestige

Aubrade Le Prestige
– en skjult skatt fra Bordeaux

Kjære vinvenn,

Bordeaux har et høyst ufortjent rykte på seg for å produsere dyre viner. Det er nemlig kun en svært liten andel av vinslottene i regionen som har klart å skape dette ryktet. Av de nesten ti tusen slottene registrert her i 2022 er det kun et par hundre som lager viner i øvre prisklasse.
I dag har jeg gleden av å presentere en skjult skatt fra Bordeaux, nemlig en hvitvin på treliterskartong som du kan sikre deg på Vinmonopolet for bare kr 429,90 – og som gir deg mye og veldig god vin for pengene:

Aubrade Le Prestige.

Jeg må gjøre en liten innrømmelse: Her er jeg kanskje ikke helt objektiv. Denne vinen har jeg alltid i vinkjøleskapet mitt – både i Frankrike og i Norge. Og hvorfor? Fordi jeg synes at den på perfekt vis kombinerer en høy grad av tørr, men fruktig friskhet med en moderat alkoholprosent som ikke kommer i veien for smaksopplevelsen.

Alkoholinnholdet i vin kommer som kjent ene og alene fra gjæret druesaft. Og Aubrade Le Prestige har et naturlig lavt sukkerinnhold på kun et halvt gram per liter (all hvitvin med under tre gram klassifiseres som ekstra tørr). Den er i tillegg sertifisert som miljøvennlig (HVE – Haute valeur environnementale) og består av mine fire favoritthvitvinsdruer fra Bordeaux: Sauvignon blanc – som dominerer denne vinen med sin 70 prosent-andel – smakfullt iblandet nøye tilpassede doser av sortene Muscadelle, Sémillion og Sauvignon gris («den grå sauvignon») alle fra vindistriktet «Entre-deux-Mers» (uttales Mèr). Det er bare å glede seg. Men du bør være forberedt på at den gir deg Mers-mak …!

(V)INTERESSANT:

En altfor søt generasjon
Smaksevnen til generasjonene vokst opp etter 80-årene er dessverre blitt svært påvirket, utfordret og til dels ødelagt av et overkonsum av sukker. De er rett og slett påført en søtavhengighet gjennom det overdrevne sukkerinnholdet i en rekke industrielle mat- og drikkeprodukter. Sukker overdøver også de andre smakssansene – de som normalt skal registrere salt, syrlighet, bitterhet og forskjellige kryddere. Disse smakene girt ikke lenger full uttelling i hjernens smaksopplevelsessenter hvis de ikke kombineres med sukker. Vi drukner i blant annet sur-søte sauser, søt ketchup, søt sennep, oversøte leskedrikker og ferdigmiddager fulle av søtningsstoff, sukker inklusive.

Og sukker har som kjent en rekke alvorlige skadevirkninger; jeg skal ikke engang bry deg med å remse dem opp. Dermed hadde det trolig vært bra for samfunnshelsen om man kunne «smaksrehabilitere», eller foreta en komplett re-setting av ungdom og unge voksne ved å lære dem å sette pris på andre smaker enn sukker. Da kunne de også få oppleve fortreffeligheten i vin laget av ekte og naturlig druesukker (av for eksempel druene Sauternes eller Jurancon) versus viner tilsatt hvitt raffinert rørsukker.

I tillegg ville de glede seg over å kunne skille mellom den sødmen i vinen som stammer fra fruktsukker (eller tilsatt sukker) og den som oppstår i munnen som følge av glyserol, høy alkoholprosent og bruk av eikefat. Smakssansene søtpåvirkes av hele tolv forskjellige alkoholmolekyler, alle i en familie med den «enkle» betegnelsen quercotriterpenosides – QTT. (Hvis du forresten klarer å memorere og si hele dette ordet korrekt til meg i etterkant av et av mine vinforedrag, får du en flaske Sauternes av meg.)
Visste du forresten at et glass hvitvin fra «Entre-deux-Mers» har like få kalorier som et Granny Smith-eple? «An apple a day, keeps the …» og så videre!

Mer om Mers

Entre-deux-Mers er den største appellasjonen i Bordeaux, kjent for sin produksjon av tørre, rimelige og gode hvitviner. Navnet betyr, som du kanskje alt har gjettet, «mellom to hav» og henspiller – om enn litt misvisende – på områdets beliggenhet mellom de to elvene Garonne og Dordogne (se gjerne på kartet). [Bordeauxvin]
Jordsmonnet her består av leire, kalkstein, sand og småstein, hvilket gjør det spesielt godt egnet for produksjon av kvalitetshvitvin med ekstra stor friskhet.
Entre-deux-Mers er også kalt for «Bordeaux’ Toscana» – sjekk gjerne videoen (dessverre bare med fransk lyd, men veldig godt filmet) og bli gledelig inspirert:  Bing Videoer
Les gjerne mer om Entre-deux-Mers HER

Aubrade-vinen lages naturlig nok på vingården Château Aubrade, som drives av ekteparet Andrea og Jean-Christophe Lobre. Det har de gjort siden 1995, og slik videreført familiens snart 300 år gamle tradisjon som vinmakere i Bordeaux. Andrea og Jean-Christophe tar gjerne imot gjester som vil smake på vinen deres, og de snakker godt engelsk!

Vinen deres passer godt som aperitiff til småretter, skalldyr, østers og blåskjell (Moules à la Marinière. Her finner du en god oppskrift (på norsk) på Moules marinières: NRK Mat – Oppskrifter og inspirasjon

Santé for en «hvit jul i 2023»! (Og om du lurte: Ja, jeg sikter selvsagt til hvitvin … 🙂Aubrade le Prestige 2022

Earl Vignobles Lobre JC – AOC Entre-deux-Mers

Blek, gul farge, med lys-grønne hint. Uttrykksfull og fruktig duft, med intense aromaer fra hvite blomster. Veldig aromatisk i munnen, intens, frisk og middels fyldig. Lang og flott ettersmak.

Varenr.: 3593806 BIB
Pris kr. 429,90
Les mer her

Varenr.: 3800701 75cl. (2021)
kr 145,- (BU)
Les mer her


En anmeldelse
«Vinen er laget på en spennende druecocktail bestående av Muscadelle 15%, Sauvignon Blanc 70%, Sémillon 5%, Sauvignon Gris 10%. Lysgul farge med et bitte lite grønt skjær. Klassisk duft av stikkelsbær, sitrus og små hint av toast. Frisk og fruktig med en bra fedme. Bra balansert syre og sødme. Lever fint opp til duften. Lang, frisk og god ettersmak. Passer sammen med skalldyr og salat. Meget bra kjøp.»
Anmeldt av Vidar Pedersen, Godt Drikke


Ønsker deg en herlig «hvit»  helg!

Comments are closed.