Å kombinere to favoritter, for eksempel sjokolade og vin!

Å kombinere to favoritter,
for eksempel sjokolade og vin!

Kjære vinvenn,

Å kombinere to favoritter (for eksempel sjokolade og vin) fører ikke alltid til noe bedre, snarere tvert imot!
Sjokolade og vin har mye til felles, og det finnes noe cru i begge – avhengig av hvor, hvordan og når de blir produsert. En sjokolade fra Peru er eksempelvis vidt forskjellig fra en sjokolade laget i Venezuela.

Sjokolade gjør mye av seg i en dessert, enten den er av den lyse eller mørke typen. Mørke, dype «nesten-brent»-aromaer med et snev av bitterhet kan være krevende å finne et matchende drikke til. Hvor søt en sjokoladedessert er, varierer litt, mest avhengig av mengden tilsatt sukker.

Siden vintermørket og kulden fortsatt har sitt grep om oss, trenger vi litt ekstra kos og hygge. At sjokolade er bra for humøret kjenner vi til. Sjokoladen frigjør endorfiner og serotonin i hjernen og kan dermed gjøre deg lykkeligere og piggere. Mørk sjokolade inneholder en antioksidant som heter flavonol; den skal kunne forebygge hjerte- og karsykdommer samt balansere blodtrykket. Det er ikke dermed sagt at all sjokolade beviselig er sunn, men sjokolade spiser vi tross alt ikke for å være sunne, men først og fremst for nytelse.
Det samme gjelder vin, som inneholder dopamin i små mengder – og gir oss en følelse av velvære og setter oss i godt humør. Derfor kan man spørre seg:   

 Vin – en kilde til evig ungdom?
En kjent fransk nevrobiolog, Jean Didier Vincent, hevder følgende: «Hvis vi har blitt veldig glad i, eller nesten avhengig av, en spesiell type vin, for eksempel en søtvin til mørk sjokolade, blir hjernen vår programmert til automatisk å produsere gledefølelse hver gang vi lukter eller smaker på den.

Også her spiller altså dopamin en viktig rolle. Hvis hjernen stadig stimuleres av gode dufter, eldes den dessuten mye saktere og på en bedre måte.» Kanskje er denne stimulansen kilden til evig ungdom, eller i hvert fall til en lykkelig alderdom? Vin har alltid vært brukt som et analgetikum (middel mot smerte), og et anxiolytikum (mot stress).

Å kombinere vin og sjokolade kan være vanskelig. Her er dog noen eksempler på vellykkede kombinasjoner, men først to kombinasjoner du må unngå:

  • Mørk sjokolade med tørre champagne, hvitvin eller rosévin – disse blir altfor friske og syrerike til sjokolade.
  • Hvit eller lys sjokolade med søt dessertvin. Disse sjokoladene har allerede mer enn nok av sukker og/eller kakaosmør. Velg heller en tørr hvitvin for å bidra med friskhet.

La meg gi deg noen smakfulle eksempler på vellykkede kombinasjoner:

SJOKOLADEMOUSSE
Sjokolademousse sammen med Banyuls / Tokaij Azsu eller en Vin Doux Naturel fra Languedoc eller Rhône, som for eksempel en Rasteau (servert ved 16 grader – oppbevar gjerne flasken ved 14 grader, siden temperaturen som nevnt stiger med to grader like etter skjenking) kan være en heldig kombinasjon.
Desserter av mørk sjokolade serveres best med en rød dessertvin, f.eks. Banyuls, eller Châteauneuf-du-Pape, som er garvestoffrik, fast og med god syrlighet.

SJOKOLADEFONDANT
Sjokoladefondant (en varm sjokoladekake med flytende sjokolade i midten) og sjokoladekaker som inneholder kirsebær, moreller, mandler og sjokolade kler best en hvit Condrieu, en Maury eller en Banyuls fra Sør-Frankrike. Portvin, Maury, eller en Mas Amiel passer også veldig godt til.

MELKESJOKOLADE
Melkesjokolade ledsages ypperlig av en dessertvin med en god syrlighet. En frisk tysk hvitvin, Loupiac eller rødvin med myke garvestoffer, som en moderne Saint Emilion. Tilsvarende dårlig passer melkesjokolade til rød dessertvin, som portvin eller Maury, så styr unna.

HVIT SJOKOLADE
«Jo lysere sjokolade, desto lysere vin» er en bra tommelfingerregel. Hvit sjokolade inneholder ikke noen kakaomasse, kun kakaosmør, noe som gjør den både lysere og søtere enn annen sjokolade. Prøv å drikke en hvit dessertvin til, for eksempel en frisk Sauternes eller en Riesling av solmodne druer. Tonene av tropisk frukt går i perfekt harmoni med den kremete sjokoladen.

LYS SJOKOLADE (30 TIL 40% KAKAO) OG PINOT NOIR
Melkesjokolade er ofte mild og ganske søt. Her finnes det mange viner som kan passe, avhengig av sjokoladens smakstilsetning og innehold av kakao. Til en kvalitativ sjokolade med 30–40 prosent kakao passer en lett rødvin med tydelig fruktsødme. Hvorfor ikke en Pinot Noir fra Burgund?

MØRK SJOKOLADE (50 % KAKAO) OG CHAMPAGNE ROSÉ /
MØRK SJOKOLADE (OVER 70 % KAKAO) OG PORTVIN 
Det er lett å tro at en mørk sjokolade skal nytes med en vin av samme kaliber. Men i dette tilfelle er en fyldig rødvin et dårlig valg, da det blir et misforhold mellom bitterheten i sjokoladen og i vinen. Velg en Recioto fra Veneto i stedet! Recioto har en delikat sødme med toner av kaffe som passer utmerket sammen med mørk sjokolade.Påsken er her, og mange av oss, skal nyte litt påskegodt som mørk sjokolade, lys sjokolade, marsipan, nøtter
eller konfekt, og til dette har jeg plukket
ut følgende viner du kan prøve:

Gmeinbock Riesling 2022

Nydelig lys gul farge. Fruktig aroma av fersken og aprikos.
Frisk, fruktig og mineralsk stil. God ettersmak.

Varernr.: 15351701
Pris: Kr 169,90

Les mer her

Louis Max Climats Les Terres Froides Pinot Noir

Ung og fruktig med saftig preg av mørke og litt syrlige røde bær, innslag av urter og krydder.

Varernr.: 13457801
Pris: Kr 155,00

Les mer her

 

Dom. La Millière Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes

Bløt stil, med kirsebæraromaer, kakao og litt urter. Mineralitet og myke tanniner.

Varernr.: 13457801
Pris: Kr 379,90

Les mer her

 

Begali Lorenzo Recioto della Valpolicella Classico 2006

ItaliaVenetoRecioto di Valpolicella

Søt og intens. Krydder, moreller, bjørnebær, kirsebær, sviske, aprikos og eplekjerne. Fin bitterhet.

Varenr.: 5950502
Pris: Kr 299,90

Les mer her


Foto: Kristin Jøtun
Følg gjerne Kristin Jøtun her: 
KristinsBeste – Det du trenger å vite om mat, hus og hjem 
Eller på instagram:kristinsbeste

Uansett hva du velger – nyt en God Påske!

Comments are closed.