Get Adobe Flash player

Hvem produserte først blåskjell,
og hvilken vin drikker man til «Moules»

Kjære vinvenn,
En historie forteller at båten til irske Patrick Walton sank etter en storm i 1235  i  ”Aiguillon-bukten”, på vestkysten av Frankrike,  litt utenfor Cognac-distriktet. Jeg synes forøvrig at det finnes langt verre steder å strande på enn Cognac-kysten, særlig for en glad irsk person som Patrick Walton. Han bestemte seg derfor (og med god grunn) å bli i regionen, og tenkte å ernære seg med sin egen fiske-fangst. Han plantet noen trestolper i sjøen og satt fast fiskegarn på dem. Til hans store overraskelse ble stolpene etter hvert dekket av blåskjell, og dette ble observert når det ble lavvann.
Han fikk derfor den geniale idéen å starte verdens første «blåskjell produksjon», og etter hvert ble dette hans levebrød! Den samme enkle teknikken brukes fremdeles den dag i dag. 
Vi finner blåskjell fra Middelhavet i sør, til Barentshavet i nord og skjellene er svært utbredt langs norskekysten. De lever i klynger og fester seg til steiner, fjell og annet underlag ved hjelp av en slags ”netting”. 
Blåskjell er en av havets store gastronomiske delikatesser, og er veldig populært i Europa. I Frankrike spises det mest blåskjell av alle landene i hele verden, ca. 80.000 tonn i året, noe som er helt enormt! (Det ble for eksempel produsert 2500 tonn blåskjell i Norge i 2002). Blåskjell finnes i den spanske retten Paëlla, og i Belgia er nasjonalretten  ”Moules Frites” (Blåskjell og Pommes frites).
Listen over forskjellige blåskjell-oppskrifter er nesten uendelig, og det er kun din egen fantasi som kan stoppe den! De kan spises kalde eller varme, gratinerte eller naturell, med tabasco-saus, cognac, whisky eller kremet. De smaker himmelsk sammen med Roquefort-ost, bacon, hvitløk, sider eller i pai og suppe. I det hele tatt så er blåskjell et festmåltid i seg selv, og noen tørr til og med å klassifissere det som ”sensuell mat”, siden man nyter dem best  ved å bruke kun fingrene og et tomt skjell som bestikk. Fingrene skal skylles i små individuelle skåler fylt av vann og sitron.
Blåskjell må ikke nødvendigvis nytes sammen med hvitvin. Både rosé- og rødvin smaker utmerket til, avhengig av de andre ingrediensene i retten. Til blåskjell dampet i hvitvin vil jeg anbefale en mineralsk, frisk og rund (litt fettaktig) hvitvin fra Portugal. Jeg ønsker deg en fin helg!


 

 


 

 
Klikk her for å se en ny episode 9 wine wine


 

Med vennlig hilsen
 

Vinhuset NoFra as
Karenslyst allé 10, P.B. 431 Skøyen – (N) 0213 Oslo
Mobil: +47 46 54 69 66

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.www.vinhusetnofra.no
Husk Passord : vinhuset  og brukernavn: vinhuset

Facebook

Facebook Følg meg på Facebook