Get Adobe Flash player


Vinkjller margaux

Den aller første Bordeaux klassifiseringen fra 1787

Vintips 2014 uke 9

Kjære Vinvenn,

Bordeaux er kjent for å være en meget borgerlig by, der «nesten» alt står stille!
Jeg vil gjerne nevne et eksempel, med bl.a. vår Médoc-klassifisering som ble bestilt av Napoleon den tredje, like før en internasjonal messe i Paris i 1855.
Den ble etablert etter slottets rykte, priser og en to-hundre år gammel tradisjon basert på kvalitet. Alle opplysninger ble oppgitt av « Courtiers en vin » (Vinmeglerne) og « Négociants de vins » (Vinhandlerne)

Médoc-klassifiseringen fra 18. april 1855 gjelder kun for 88 slott, les og lær mer om dette med å klikke HER . Alle de 61 slottene som produserer rødvin kommer fra Médoc, unntatt Château Haut-Brion (Graves). Alle de 27 slottene som produserer hvitvin har bare søte viner fra Sauternes og Barsac. 

flaske

Det er kun foretatt to forandringer på 159 år
Château Cantemerle ble først glemt, men ble 5. Cru classé, og Château Mouton Rothschild ble flyttet, av « mystiske årsaker » fra 2. til 1. Cru i 1973.
En ting som er verd å merke seg er at Saint-Emilion produsentene som ble utelukket fra denne listen i 1855 reagerte etter 103 år, men da med sin egen klassifisering. Grunnen til at vinene fra Saint-Emilon ikke kom med, var at de ble kommersialisert fra byen Libourne, den gangen en stor konkurrent til Bordeaux.

Denne klassifisering fra 1855 var ikke den første, og det er stort sett få folk som vet om dette.
Amerikaneren Thomas Jefferson (1743-1826) som var ambassadør i Frankrike (og som ble USA's tredje president) besøkte Bordeaux i mai 1787, og satt opp en liste over de forskjellige vinene i Bordeaux, (han fulgte gode tips og råd fra lokale vinhandlere og vinmeglere). Listen ble ganske lik den offisielle klassifiseringen fra 1855, som kom kun 68 år senere...
Her er hans imponerende liste, og legg merke til de opprinnelige slottenes navn (de aktuelle navnene på slottene står i parantes).

«Viner av første kvalitet »:
Rødvin

margaux (Château Margaux), la-tour-de ségur (Château Latour),
haut-brion (Château Haut-Brion) og la fite (Château Lafitte-Rothschild)

«Viner av annen kvalitet »:
rozan (Château Rauzan-Ségla), lionville (Châteaux Léoville-Barton,
Poyferré & Las Cas), la rose (Château Gruaud-Larose),
quirouen (Château Kirwan), durfort (Château Durfort-Vivens)

«Viner av tredje kvalitet»:
calon (Château Calon-Ségur), mouton (Château Moutn-Rothschild),
gassie (Château Rauzan-Gassies), arboète (Château Lagrange),
pontette (Château Pontet-Canet), de terme (Château Marquis de Terme),
caudale (Château d'Issan)

Hvitvin
Graves:
pontac (Château Pontac-Monplaisir)
og carbonnieux (Château Carbonnieux)

Sauternes:
(Château d'Yquem)
Prignac
Barsac

Thomas Jefferson 9353715 1 402I tillegg til dette dokumentet fra Jefferson kom bøkene om årgangsbeskrivelser fra hvert slott, fra vinmeglerfirmaet Tastet-Lawton (siden 1742), og notater fra Vinmegler Guillaume Lawton (1815). Dette var viktige grunnlagsdokumenter for å etablere denne viktige klassifiseringen.

En liten anekdote til: Thomas Jefferson bestilte 36 flasker av hver av alle disse vinene, halvparten fant veien frem til det hvite hus i Washington, og halv parten til hans private kjeller !

Med ønske om en fin helg

 


Facebook

Facebook Følg meg på Facebook