Vinbarer i Pompeï (79 f. Kr), i Sveits (1780-årene), i Oslo (1995) og i Paris (2014)
Vintips 2014 uke 8
Kjære vinvenn,
Jeg flyttet til Norge i mai 1995 for å starte Norges «første og ekte» vinbar les mer her
Vinbartradisjonen hadde eksistert lenge før 1995 og jeg ønsker å nevne 2 eksempler:
Byen Pompeï forsvant i år 79 før Kristus, etter en erupsjon av vulkanen Vesuvio. Mange hus, gater og gjenstander har blitt oppdaget intakt av arkeologer. I en gate som førte til offentlige bad ble det funnet 8 tavernaer (barer) på bare 80 meter! På en av dem står vinkartet fortsatt på veggen, og man kunne betale i serstersius fra 1 til 4 (1 = ¼ sertersius). Vinen ble servert i karaffel, i en amfora på 26 liter eller i en «store gryte».
Det står ingenting om hva man kunne få for 3, og Falernum var en av de beste.
Grand Crus fra denne tiden, og opprinnelig fra Campania i Italia.
I Sveits på slutten av det 18. århundret var det et originalt vinkart som hang på veggen i en vinbar. Kunden skulle betale en viss sum etter å ha konsumert en viss mengde vin, og etter en vurdering av vinbarinnehaveren.
Fra det letteste til det tyngste:
Jeg setter beskrivelsen i gammel fransk først, prøver å oversette så godt som mulig og kommer med en enkel forklaring eller beskrivelse av tilstaden til slutt:
- Légérement ému / Lett rørt (litt brisen) 1,03 Francs
- Une pointe / Litt spiss (brisen) 2,33 Francs
- Une flèche / En pil (« truffet av vin ») 2,80 Francs
- Pompette /full (allerede der – det kommer tross alt
- 6 andre etapper etterpå…) 3,35 Francs
- Gris / grå (ikke et godt tegn når man skifter farge, særlig til grå) 3,90 Francs
- Une charge /et skudd eller en last (i hverfall noe som blir tungt eller vond å bære) 4,45 Francs
- Rond / rund ( klarer ikke å stå - ruller som en ball) 4,70 Francs
- Une Cuite – helt kokt (hjernen smelter) 5,40 Francs
- Raide – ligger rett ned (beveger seg ikke lenger) 5,85 Francs
- Ivre mort - døds beruset (døden er ikke lang unna) 7,25Francs
Dersom du er i Paris, og vil besøkede gode og eksisterende vinbarer, vil jeg anbefale følgende:
Følg meg på Facebook