Get Adobe Flash player

peage 1

Er vin årsaken til den franske revolusjonen, 1. mai feiring og Frankrikes største kollektiv hang-over?

Vintips 20 14 uke 7

Kjære vinvenn,

Konsum av vin fører til det meste og i dag ønsker jeg å dele med deg en spennende og lite kjent teori:Er vin årsaken til den franske revolusjonen, 1. mai feiring og Frankrikes største kollektiv hang-over? 

Bompenger, skatt og avgifter på alt som nordmenn og alle nasjoner over hele verden irriterer seg over har alltid eksistert og det var særlig sant i Paris i 1780-årene. Ifølge en offisiell rapport bodde det 750.000 innbyggere i Paris i 1787 og hver individ hadde drukket dette året 122 liter vin, 9 liter øl og 3 liter sider. Tilsammen over 91, 5 millioner liter i løpet av et år !
I tillegg kom det en del vin som kom inn « tax-free » for å ta et modernt utrykk og ca. 120 millioner liter som ble smugglet inn. Dette skjedde i Frankrike for 240 år siden men føles egentlig veldig aktuelt i dag for eksempel i Norge.
Det ble da drukket ca. 250 liter vin per hodet i året (350 liter for en mann, ingen likkestilling der enda) noe som må ha vært en drøm for vinhandlere fra den gangen eller kanskje for smugglere ?
For å illustrere dette en Pinte (93 centiliter) ble solgt 3 sous og 6 denier utenfor Paris og samme vin i samme mengde ble solgt 12 til 15 sous i Paris-sentrum…

gammel veiHver by hadde siden middelsalderen flere ingangsporter der mann måte betale skatt på alt som kom inn i disse byene. Hver gang byen skulle utvides med tiden på grunn av folkemengdepress kom dere flere porter og dermed flere skatter. Fra den gangen bled et veldig mange barer utenfor Paris-by (« Guinguettes ») og en voksende smuggleproblem.  Tollmenne fikk av myndighetene lov til å forsterke kontrollene og murene rundt Paris og  hindre smuggling.
Men det er en utvidelse av skatteområdet der disse barer (« Guinguettes ») befant seg som ble litt for mye for kunder og barinnhavere.
11. Juli 1789 marsjerer disse mennesker mot Paris og i tre dager angripper de byporter i Nord og i Øst for Paris. Folkemengden var ikke edru da de samme folkene tok La Bastille 14. Juli 1789 som var en stor symbol denne gangen, men i de 8 tårne var det bare 9 fanger, ingen frihetskjemper blant dem.

Borgelig folk frykter folket og polititet (som nå jobber ikke etter kongens ordre lenger men « borgelige utvalgte ») arresterer mange av disse « første revolusjonærer » og… gjeninnfører byportskattene allerede dagen etter dvs 15. Juli 1789…

19 februar 1791 ble alt byportskattene lagt ned noe som trer i kraft 1. Mai samme år. Arbeidsdag første mai har også kanskje sine røtter i feiring av vin ?

1000-vis av denne gangen « vogntog «  full av vin strømmer mot Paris sentrum og historikere regner ut at ca. 4 millioner vin ble drukket på denne dagen i en verdens største folkefest.

Men ganske kort tid etterpå kom mange nye skatter på vin. Penger styrer hele verden.

Kilde : Jean-Francois Gautier –Le vin de la Mythologie à l’œnologie Editions Féret 2003 sider 59-65

 


Facebook

Facebook Følg meg på Facebook