Get Adobe Flash player

Prince Lev Sergue

Drikk mer vin og mindre vodka, og kom frem til en fornuftig løsning!

Vintips 20 14 uke 6

Kjære vinvenn,

Grekerne innførte vinproduksjon i Krim allerede i antikken, og den lokale befolkningen  gjorde noe som sjokkerte både grekerne og romerne den gangen. Noe som vi i dag anser som svært sivilisert, men som var barbarisk den gangen, de drakk vinen helt  ren uten å blande den med  vann, og uten å tilsette den for eksempel honning.

For 21 år siden delte jeg kontor med et sveitsisk firma i Bordeaux (en viktig detalj),  som drev blant annet med produksjon og eksport av vin fra Georgia og Krim.  I 1818 etablerte en gruppe (nemlig) sveitsiske  vinprodusenter seg  fra Vaud i Krim for å produsere vin til den russiske Tsar. Produksjonen utviklet seg raskt, og sveitserne hadde etterhvert plantet ca. 500 hektar med vinstokker. Etter Krimkrigen (1853-1856 ) hvor hovedsakelig Frankrike og deres  allierte kjempet en blodig kamp mot Russland, ogsom resulterte i et russisk nederlag, les mer ved å trykke HER,  innførte den russiske prins Lev Sergueïevitch Golitsyn (1845-1916) produksjonen av en musserende vin som de kaller Champagne (også ulovlig skrevet på etiketten). Denne fikk jeg servert i 1993. Den var dessverre så langt fra en champagne, en crémant eller til og med en kvalitets musserende vin som det går an å være (veldig søt, grove bobler, kort og ikke velsmakende). Vinproduksjonen i Krim ble veldig påvirket av alle historiske hendelser i dette området, alt fra phyloxera til den russiske revolusjon, 2. verdens krig, Stalin sine sovkhoz og kolkhoz-politikk. Til og med så sent som i 1986 skulle den daværende president Gorbatsjov kjempe mot alkoholisme  og ba om å få fjernet mest mulig vinstokker. Av 2500 km2, forsvant 800. Men etter år 2000  ble det plantet på nytt, og Krim har per i dag et produksjonområde på  ca. 63 000 hektar.

En av de mest kjente produsentene heter Domaine de Massandra. Den ble etablert for Tsar Nikolaj 2., tidligere utnevnt av Lev Sergueïevitch Golitsyne for hans «champagne fra Krim» (en « stor krim » for folk som elsker ekte champagne). 

Erobringen av Malakoff med franske tropper

Kjelleren ble holdt godt skjult under den russiske revolusjonen,  men  ble oppdaget av soldater fra den røde hæren i 1920.  Stalin forelsket seg i disse vinene, og beordret dem om å samle alle store flasker fra alle kjellerne til den tidlige tsar Nikolaj den 2. i Massandra. I 1941 ble alle flaskene nok en gang flyttet for å ikke falle i tyske hender. De kom tilbake på plass igjen  i 1944, og Domaine de Massandra har per i dag over en million flasker av gamle årganger. Domaine de Massandra var et av vinagenturene mine sveitsiske kolleger i Bordeaux importerte til Vest-Europa. De serverte meg et slags  Jérès fra Massandra med årgang 1875. 

Dette var først og fremst en stor historisk opplevelse for meg,  med tanke på den turbulente historien denne flaske hadde gjennomgått, før den kom frem til meg.

Ukraina har et stort alkoholkonsum (20 liter ren alkohol i året per hode),  men vin ligger langt bak vodka og øl. Vin er fortsatt desverre sett på som en kvinnelige drikk.

Alt dette for å ønske at mennesker (og særlig menn) fra begge sidene  i den  såkalte « Ukraina-krisen » kan drikke mer vin  og mindre vodka, og dermed komme til en  fornuftig løsning, som deres forfedre gjorde for 2600 år siden, og  drakk sine viner rene.
Ekte menn drikker vin, også i Øst. Ekte menn starter aldri noe krig.

Erobringen av Malakoff med franske tropper

 

 

 


Facebook

Facebook Følg meg på Facebook